Delo Šemse Gavrankapetanović, Foto: Kuća Legata/Promo

Retrospektivna izložba slikarke Šemse Gavrankapetanović "Lična arheologija" biće otvorena 11. septembra u 19 sati u Kući legata.

Izložba obuhvata slike koji pripadaju različitim ciklusima, rađenim u prethodnih pet decenija, kao i jednu ambijentalnu postavku sačinjenu od radova nastalih u periodu od 2015. do danas, navedeno je u saopštenju Kuće legata.

„Ako se za umetnost Šemse Gavrankapetanović može naći neka osnovna crta, neka vrsta sintagme koja bi obuhvatila sve etape njenog rada, to bi bili govor materijala, s jedne, i istraživanje granica jezika, s druge strane. Šemsin slikarski materijal daje mogućnost drugog pogleda. Za nju materijal ‘donosi sa sobom karakter i iskustvo ranijeg života, svoju predistoriju, socijalno poreklo i psihološke konotacije svog ranijeg postojanja i to bogati značenjski sloj slike’. Lična alhemija Šemse Gavrankapetanović nalazi se u spoju detalja i celine, opšteg i ličnog, prošlosti i sadašnjosti, složenog postupka upotrebe materijala i jasne likovne naracije, poetske osetljivosti i osobenog plastičkog prosedea“, istakla je istoričar umetnosti Natalija Cerović.

Foto: Kuća Legata/Promo

U svojim radovima Šemsa Gavrankapetanović bavi se vezama između slike i pisma, koje je u različitim etapama istraživala kroz različite pristupe: slikanjem pisma, čitanjem slike, aproprijacijom različitih znakovnih sistema, kolažiranjem fragmenata knjiga i pisama, kao i reciklažom štampane reči i njenim vraćanjem u izvorni oblik, papirnu pulpu koja predstavlja jedan od autorkinih najčešće upotrebljavanih materijala.

„Posmatranjem pisma kao čisto likovnog elementa, pri čemu znakovni sistemi koje sagledava postaju elementi crteža, autorka stvara potpuno nove, lične znakove sa novim označenima. Arheologija iz naziva izložbe se može razumeti kao vrsta suočavanja sa nečitljivom porukom – zapakovanom, kodiranom porukom, čije značenje možemo naslutiti, učitati, ali ne i iščitati. S druge strane, pun naziv ‘Lična arheologija’, vezuje se kako za proces introspekcije koju podrazumeva jedna retrospektiva, tako i za poslednji korpus Šemsinih radova“, navedeno je u saopštenju.

Šemsa Gavrankapetanović rođena je u Sarajevu 1945. godine. Akademiju likovnih umetnosti završila u Beogradu 1968. godine u klasi profesora Nedeljka Gvozdenovića. Poslediplomske studije završila je na istoj Akademiji, u klasi profesora Stojana Ćelića.

Radila kao kustos zbirke umetničkih dela Saveznih organa u Saveznom izvršnom veću u periodu od 1972. do 1992. godine.

Izlagala na 35 samostalnih i preko 200 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Dobitnica je Zlatne palete na Prolećnoj izložbi ULUS-a, Velike diplome za crtež na 10. Internacionalnom bijenalu portreta, crteža i grafike u Tuzli, Nagrade za slikarstvo na izložbi „Collegium Artisticum“ u Sarajevu, Nagrade za slikarstvo 8. Prolećnog anala u Čačku…

Živi i radi u Beogradu i Počitelju.

Izložbu, koja će trajati do 3. oktobra, posetioci će moći da pogledaju svakog dana izuzev ponedeljka, od 10 do 17 časova.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare