Izložba „Vajari/ke 2020“ u paviljonu „Cvijeta Zuzorić“

Podeli:
Rad Nenada Gajića "Forever alone", miks medij 2019, Foto:Promo/ULUS

Izložba "Vajari/ke Srbije 2020" biće otvorena 5. septembra u Umetničkom paviljonu “Cvijeta Zuzorić” na Malom Kalemegdanu, najavilo je Udruženje likovnih umetnika Srbije (ULUS).

Na izložbi, koju organizuje vajarska sekcija ULUS-a, učestvuje 49 autora i autorki različitih generacija koji se predstavljaju u širokom dijapazonu formi realizovanih u oblasti skulpture, instalacije, objekata i drugih radova koji se bave prostorom ili tematizuju politike percepcije prostornih odnosa.

Postavka će pokazati, kako je navedeno u saopštenju, pravce i istraživanja u kojima se kreću domaći autori koji deluju u širokom domenu skulpture.

Osobenost ovogodišnje produkcije, određene periodom pandemije, čine radovi malog formata.

„Opredeljenost umetnika za manje formate ukazuje na radikalnu promenu uslova u kojima su umetnici ove godine radili i stvarali, ali i reflektuje neke od dugogodišnjih problema savremene skulpturalne produkcije, poput nedostatka ateljea, radionica i primerenih prostora za rad umetnika. Zbog ovakvih i sličnih nedostataka, veliki broj umetnika primoran je da ugrožava sopstveno zdravlje (udisanje različitih hemijskih isparenja i prašine) izvedbom radova u kućnim uslovima. Međutim, i pored loših uslova za rad i odsustva sistemske podrške, vajari i vajarke Srbije pokazuju zadivljujuću kreativnost i bogatstvo izraza koristeći se najraznovrsnijim tehnikama“, istakli su iz ULUS-a.

Selekciju radova obavila je zasebno formirana komisija koju su činile tri članice vajarske sekcije ULUS-a: Biljana Jotić, Vida Stanisavac i članica Umetničkog saveta, Sanja Tomačević.

Posetioci će moći da pogledaju izložbu do 4. oktobra.

Komentari

Vaš komentar