Sa izložbe u Muzeju Jugoslavije Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

U Muzeju Jugoslavije danas će od 13 časova biti organizovano vođenje kroz gostujuću izložbu "Alan Ford trči počasni krug", a publiku će kroz postavku voditi Lazar Džamić, saopšteno je iz ove institucije.

Džamić, inače stručni saradnik na izložbi i autor „Cvjećarnice u Kući cveća“, studije o fenomenu uspeha stripa „Alan Ford“ u Jugoslaviji, posetiocima će predstaviti kratku istoriju ovog stripa. Takođe, uputiće ih u manje poznate zanimljivosti o „Alanu Fordu“, skrećući pažnju upravo na njegovu percepciju u jugoslovenskim okvirima.

Na izložbi „Alan Ford trči počasni krug“ prikazane su 152 originalne crtačke table iz ranog perioda stripa (1969–1975), kada su na njegovoj izradi radili Lučano Seki – Maks Bunker, kao scenarista i Roberto Raviola Magnus kao crtač, kao i tri naslovne strane sa crtežima Paola Pifarerija.

U okviru izložbe prikazana su i retka izdanja stripa „Alan Ford“ iz kolekcije Marijana Matića, Vladimira Jakovljevića i Marija Reljanovića.

Pored Lazara Džamića, stručni saradnik na izložbi je i doktor Andrej Smrekar, a dizajn originalne postavke radio je Ranko Novak, dok su za adaptaciju beogradske izložbe bili zaduženi Marica Bucek i Dejan Todorović.

Izložba „Alan Ford trči počasni krug“ će biti otvorena do 28. februara 2021. godine, podsećaju iz Muzeja Jugoslavije.

Komentari

Svi komentari (0)