Boba Latinović Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Da sam novinar, mogla bih da smislim nekoliko naslova, na primer: “Ko je prodao pozorište ‘Boško Buha’?", kazala je glumica Boba Latinović odgovarajući na pitanje portala Nova.rs - šta je garancija zaposlenih ovog teatra da i dalje veruju gradskim vlastima.

– Ne želimo da se selimo, ostajemo na Trgu republike 3, uz nadu da će vlasti ispraviti omašku u katastru što će omogućiti početak renoviranja – poručila je glumica Boba Latinović u ime kolektiva juče na konferencije za medije.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Skup članova teatra i novinara održan je u demontiranom prostoru Pozorišta “Boško Buha” u srcu Beograda. Kolektiv ovog teatra je tom prilikom odbacio kao neprihvatljiv predlog o preseljenju u zgradu Pošte na Savskom trgu koju bi, kako je najavljeno, renovirala kompanija Belgrade Waterfront. Oni su zatražili od nadležnih gradskih vlasti hitno rešenje imovinsko-pravne situacije prostora na Trgu republike u kojem se nalazi od osnivanja, kako bi konačno počela njegova godinama najavljivana rekonstrukcija.

Ukoliko se to ne dogodi, kako je saopštila glumica Boba Latinović u ime kolektiva pozorišta “Boško Buha”, biće prinuđeni da preduzmeu dalje korake.

Rekonstrukciju tog teatra pokrenuo je 2014. tadašnji direktor Milorad Mandić Manda, i ansambl se privremeno preselio na adresu teatra Vuk. Manda je dve godine kasnije preminuo a pozorište “Boško Buha“ je ostalo na priveremenoj adresi do danas.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Na jučerašnjem skupu koji je vrveo od emocija, pored Bobe Latinović obratili su se i glumica Olga Odanović i arhitekta Radivoje Dinulović, članovi Upravnog odbora. Tada je iznet je stav da kolektiv “Pozorišta “Boško Buha” ne želi da napusti svoju matičnu adresu – Trg republike broj 3, iako je, kako je rečeno, planirano da se presele u u renoviranu zgradu Pošte na Savskom trgu, u Beograd na vodi.

– Problem je nastao 2017. kada je u katastru izvršeno uknjiženje na prostor foajea i sale Pozorišta od strane preduzeća “Rubin” Кruševac, da bi se kasnije vlasništvo prenelo na preduzeće “Butik” iz Кruševca. Ovim je došlo do otuđenja imovine grada Beograda, na koje Pozorište “Boško Buha” ima pravo korišćenja na neodređeno vreme. Pozorištu je saopšteno da je do navedenog uknjiženja došlo greškom, koja će biti ispravljena u najkraćem roku, što se ipak do danas nije desilo. Sekretarijat za kulturu je na našu inicijativu već nekoliko puta u prethodnih pet godina uputio zahtev Sekretarijatu za imovinske i pravne poslove za dobijanje informacije u kojoj je fazi postupak za ispravku navedene greške. Do danas nismo dobili odgovor- pročitala je Boba Latinović.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Govornici su istakli da imaju podršku svog osnivača Grada Beograda, zbog čega smo ih upitali odakle im snage da veruju gradskim vlastima, jer do sada su im obećavali „kule i gradove“ i podsetili smo ih na reči Gorana Vesića, tadašnjeg zamenika gradonačelnika Beograda, koji je 2018. izjavio da “veruje da će već 2020. na Trgu Republike imati jedno novo pozorište ‘Boško Buha’, gde mu je i bilo mesto oduvek i da će dobiti kamernu scenu, najmoderniju salu i postati važna tačka kulture Beograda”.

– Ovo sada više nije pitanje verovanja ili neverovanja gradskim vlastima. Oslonili smo se na njih kao našeg osnivača, a ova konferencija govori možda baš i o tome koliko verujemo. Mi smo verovali, ali došao je trenutak da izađemo u javnost. Iskreno, da sam novinar mogla bih da smislim nekoliko naslova za ovaj izveštaj, na primer: “Ko je prodao pozorište ‘Boško Buha’? Ili, da li ga je neko prodao, da li je ovo što se dogodilo greška, ko je odgovoran za tu grešku… Nadam se da nećemo biti prinuđeni da postavljamo ovakva pitanja, ne samo mi nego građani Beograda kojima, pre svega, ova institucija kulture i umetnosti o pripada. Verujem da građani žele nazad svoje pozorište kao i mi i da će gradske vlasti isrpaviti grešku do koje je došlo – odgovorila je Boba Latinović na pitanje portala Nova.rs.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Pozorište „Boško Buha” osnovano je 13. oktobra 1950. iz Кulturno-umetničkog društva „Roda“, u prvi srpski profesionalni teatar za decu i mlade. Među osnivačima, najistaknutije mesto pripada gospođi Giti Predić-Nušić, ćerki velikog dramskog pisca Branislava Nušića. Pozorište nosi ime u znak sećanja na legendarnog partizanskog borca-bombaša Boška Buhu (1926—1943), koji je bio jedan od najmlađih narodnih heroja Jugoslavije.

Bonus video: Slobodanka Boba Latinović o Pozorištu „Boško Buha“ 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar