Lars von Trir
Lars von Trir Foto:EPA-EFE/IAN LANGSDON

Lars fon Trir, povodom mini serije "Kingdom", obratio se u Veneciji novinarima iz čitavog sveta putem video linka. Sve je najpre zanimalo njegovo zdravstveno stanje

Među 1001 filmom koji morate videti pre nego što umrete, u istoimenoj knjizi, sasvim namerno našla se i jedna serija. U pitanju je mini serija koju potpisuje slavni danski reditelj Lars fon Trir „Kingdom“. U finalnoj sezoni serije, ako je verovati kritičarima sa Lida, danski reditelj je „đavolski dobro zaokružio priču!“

Foto: Promo

Opet je „sav pakao ovoga sveta pušten s lanca u danskoj bolnici“, navodi se, između ostalog, u kritici „Varajetija„.

Dobitnik Zlatne palme u Kanu za „Ples u tami“, i jedan od tvoraca uticajnog pokreta „Dogma 95“ na 79. Venecijanskom festivalu predstavio se sa poslednjom sezonom mini TV serije „Kingdom“. Ovaj poslednji nastavak, kojim se oprašta od „Kraljevstva“, nazvao je „The Kingdom Exodus“. Ali, premijeri na Mostri reditelj nije mogao sinoć da prisustvuje.

Lars fon Trir, koji je početkom prošlog meseca saopštio da ima Parkinsonovu bolest, dodavši kako „prima terapiju i dobrog je raspoloženja“ pojavio se zato juče pred novinarima iz čitavog sveta na susretu s medijima putem video linka. Sve je najpre zanimalo njegovo zdravstveno stanje, pa je Fon Trir otkrio da je dobro.

– Trudim se da guram, ali ovo podrhtavanje, to što se tresem – biće to bitka. Osećam se bolje, ali istovremeno i malo gluplje nego ranije što vam dovoljno govori – bile su iskrene reči slavnog danskog reditelja, zbog kojih je dobio ogroman aplauz u sali za pres konferencije.

Fon Trir je kazao i kako je otkrio da je bolestan baš dok je snimao seriju:

– Nisam znao da sam već uveliko bolestan od ovog Parkinsona dok nisam počeo da snimam. Bilo mi je baš trulo, ali nadam se da glumci nisu primetili ništa. A kasnije su mi baš pružili podršku i to me je učinilo tako srećnim.

Upitan da li smatra da je prva sezona serije bila ispred svog vremena i kako bi je uporedio s novom, finalnom, Fon Trir je istakao kako je serija originalno pravljena u sasvim drugačijim okolnostima.

Lars von Trir Foto:Maria Laura Antonelli / Shutterstock Editorial / Profimedia

– Kada smo 1990. snimali prvu epizodu imali smo jako malo vremena, ali i jako malo novca. A mislim da sam sada radio čitave tri i po godine! Kako mogu da ih poredim? Pa tako što se osećam starijim, jer bilo je to pre više od 25 godina…

Reditelj je objasnio i kako je želeo da izbegne „promašaj“ kakav je imao Ingmar Bergman sa filmom „Fani i Aleksandar“ 1982, odnosno sa istoimenom mini serijom godinu dana kasnije:

– Gledao sam sve Bergmanove filmove i definitivno sam ljubitelj njegovog dela, ali čini mi se da je uzeo vrhunce iz filmova tokom čitave svoje karijere i stavio ih u taj jedan film koji je bio tako prostran i tako popularan – ocenio je Fon Trir.

Nije imao, kako je ukazao, nameru da povezuje novu sezonu s prethodne dve:

– Nisam sedeo i gledao šta sam prethodno uradio. Pokušavao sam se da se oslobodim svim stega prošlosti i razmišljam samo o likovima sada. Nisam se ni trudio da budem moderan. Znate, u svom životu imao sam mnogo teških trenutaka, i mnogo je bilo projekata koje sam mogao da radim. Ali, „Kingdom Exodus“ izgledao mi je kao najlakši. Dok sam radio na scenariju, bilo je to čisto zadovoljstvo, zabava za mene. I dok budete gledali seriju, možda ćete pomisliti da ima mnogo grešaka, ali samo se nadam da ćete u svemu i vi naći sreću – poručio je Lars fon Trir.

Seriju će, posle Venecije, najpre moći da vidi danska publika od 9. oktobra putem platforme „Viaplay“, a nakon toga i ona širom sveta.

Bonus video: Mads Mikelsen u Sarajevu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar