Alehandro Injaritu Foto:Tanjug/Photo by Vianney Le Caer/Invision/AP

Slavni meksički novinar i autor nagrađivanih dokumentaraca Silverio, posle godina života u Los Anđelesu, vraća se u rodnu zemlju. Ali, nije mu ni na kraj pameti da će ga, naizgled, obično putovanje dovesti do krajnjih granica. Saznaje Silverio šta znači biti čovek u specifičnom životnom trenutku.

Bio bi ovo kratak siže novog filma oskarovca Alehandra Gonzalesa Injaritua „Bardo“, koji je imao svetsku premijeru na 79. izdanju Venecijanskog festivala. Ovo je prvi film slavnog sineaste koji je snimio u domovini posle čak 22 godine.

Injaritu je za najnoviji poduhvat, koji je u takmičarskoj selekciji na Lidu, imao podršku moćnog partnera – Netfliksa, zbog čega je samo nekoliko sati pre premijere na Mostri, na susretu s medijima veliki reditelj imao potrebu da objasni „neke stvari“ o filmovima i striming platformama. Prisetio se kako je njegova generacija gledala filmove velikih autora:

– Dok sam studirao, pored toga što sam išao na izložbe, festivale filmove svih svojih heroja: Bergmana, Bunjuela, Felinija gledao sam na televiziji i na VHS kasetama očajnog kvaliteta. Ako mi se išlo u WC, zaustavio bih, prekinuo gledanje filma. Dakle, svi smo prinuđeni da zaustavimo projekcije. Ali, ono što ostaje su naše ideje. Film je film, samo sredstvo. Zapravo, katedrala, mesto gde se deca rađaju – kazao je Alehandro Gonzales Injaritu, dodajući kako se „ne može ići protiv talasa koji navire“.

Bez obzira što će se „Bardo“ od 16. decembra naći na Netfliksovoj platformi reditelj je objasnio kako će film, ipak, moći da se pogleda u bioskopima u Meksiku u oktobru, i u odabarnim bioskopskim dvoranama u SAD tokom novembra.

I to mi je bitno. Ne samo što mi je Netfliks dao potpunu kreativnu slobodu, već će omogućiti publici da doživi ovaj film i u bioskopskim dvoranama.

Alehandro Injaritu u Veneciji Foto:EPA-EFE/ETTORE FERRARI

Baš ovog 1. septembra navršilo se tačno dve decenije kako je Injaritu napustio Meksiko i život nastavio u Los Anđelesu. A u novom filmu, mešavini nostalgične komedije i epskog ličnog putovanja, glavni junak, kojeg igra Danijel Himenez Kačo, ide u suprotnom pravcu – iz Los Anđelesa se vraća u Meksiko. S obzirom da Injarituov junak u Meksiku preispituje svoju prošlost kako bi shvatio ko je danas, reditelj je podelio i svoj emotivan stav o rodnoj zemlji:

Meksiko za mene više nije zemlja, već stanje uma. Na kraju svaka zemlja jeste stanje uma. To su priče o nama samima koje samo treba da ispričamo – kazao je Alehandro Gonzales Injaritu koji je svoj, bar filmski, povratak u zemlju nazvao kao „gledanje sebe u ogledalu i ponovni susret sa prijateljem!“

Bonus video: Dolazak žirija na 78. Veneciju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar