Beogradski pobednik
Beogradski pobednik Foto:EPA-EFE/MARKO DJOKOVIC

Žiri Nagrade "Beogradski pobednik" za najbolji roman napisan na srpskom jeziku u prethodnoj godini odabrao je 16 naslova za uži izbor ovog priznanja, saopštila je Biblioteka grada Beograda.

Nakon prošlonedeljnog šireg izbora, u koji je bilo uvršćeno 30 romana, stručni žiri suzio je sada selekciju na 16 romana.

U uži izbor za nagradu „Beogradski pobednik“ ušli su: Jovica Aćin – „Hodočašće u Sodomu“ (Službeni glasnik), Bojan Vasić – „Vlastelinstva“ (Treći Trg), Slavica Garonja – „Šapati male Vlaške“ (Prometej), Ana Marija Grbić – „Mrtvi na dodir“ (Geopoetika), Ivana Dimić – „Iz mrtvog ugla“ (Laguna), Vladimir Kecmanović – „Kad đavoli polete“ (Laguna), Emir Kusturica – „Vidiš li da ne vidim“ (Srpska književna zadruga), Goran Milašinović – „Muk“ (Laguna), Saša Mladenović – „Kozji ustanak“ (Viaprint), Mirjana Novaković – „Mir i mir“ (Laguna), Goran Petrović s dva romana – „Papir sa vodenim znakom“ i „Ikonostas sveg poznatog sveta“ (oba u izdanju Lagune), Saša Radojčić – „Dečak sa Fanara“ (Agora), Sanja Savić Milosavljević – „Teferič na Slaviji“ (Bedem knjige), Siniša Soćanin – „Mapa oproštaja“ (Laguna) i Bora Ćosić – „Bergotova udovica“ (Lom).

Stručni žiri za nagradu „Beogradski pobednik“ radi u sastavu Predrag Petrović (ujedno i predsednik), Vesna Trijić, Petar Pijanović, Slađana Ilić i Nataša Anđelković, a koji su romani ušli u najuži izbor biće poznato već u petak, 13. januara.

Podsetimo, Biblioteka grada Beograda ustanovila je 2021. nagradu „Beogradski pobednik“ koja se dodeljuje jednom godišnje za najbolji roman napisan na srpskom jeziku (prvo izdanje) u prethodnoj godini. Nagrada se sastoji od statue Beogradskog pobednika, rad akademskog vajara Zorana Kuzmanovića, diplome i novčanog iznosa od 10.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Prvi laureat ovog priznanja početkom prošle godine bio je Drago Kekanović za delo „Privrženost“.

Bonus video: Beogradske adrese srpskih pisaca

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar