Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Selo koje je rođeno zbog filma sada pomaže da se novi filmski autori rode. Prvi put sam u Srbiji, ali sam znao dve srpske reči "baba" i "burek" jer je moja baka iz Bosne i Hercegovine. Sada sam konačno probao burek o kojem mi je ona toliko pričala, kaže za Nova.rs autor filma "Ludi ples" Vanja Viktor Kabir Tonjola.

Posetioci Kustendorfa iz godine u godinu vraćaju se ovom festivalu, ne samo zbog filmova i radionica eminentnih stvaralaca, već pre svega zbog toga što je, kako ga svi opisuju, „oaza u kojoj mogu da se druže, uživaju, piju, igraju i razmenjuju ideje sa onima koji su im uzori i činili se nedostižnim“.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

U Takmičarskom programu, koji je završen sinoć, prikazano je 13 igrana i dva dokumentarna filma iz Danske, Rusije, Srbije, Španije, Švajcarske, Nemačke, Rumunije, Francuske, Severne Makedonije, Izraela, Potrugala, Velike Britanije, Slovačke i Poljske.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Poslednji je dan Kustendorfa, sumiraju se utisci sa odgledanih ostvarenja i čeka se večerašnja ceremonija kada će biti proglašeni najbolji. Studenti, stvaraoci i ostali gosti odmaraju se po kafićima u Drvengradu, nakon sinoćnog koncerta i žurke koja je potrajala do jutarnjih časova.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

– Svirke i to druženje nakon odgledanih filmova je najlepše. Tu se svi zajedno okupimo, iz koje god si branše i kolika god zvezda bila u „spoljnom svetu“. Đuskamo, pijemo, razmenjujemo ideje – kaže Erik Romero, španski reditelj filma „Terminalna sreća“ koji je ove godine na Kustendorfu u takmičarskom programu.

Erik Romero (prvi s desna) Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

S njim se slaže i Fabiola Viljanueva Bernal, rediteljka iz Meksika koje predstavila svoj film „Karmela“.

Fabiola Viljanueva Bernal (prva s desna) sa ostalim autorima Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

– Dva dana nakon što sam stigla na Kustendorf pozvala sam svog muža u Meksiko Siti i rekla sam mu da ovde moramo da kupimo kuću! A, možda i da se preselimo u Srbiju. Mislila sam da ste hladni jer ste daleko od nas i pretpostavila sam da se mnogo razlikujemo, međutim ovde sam upoznala svu vašu toplinu i srdačnost. Vratiću se sigurno – kaže Fabiola.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Samo reči hvale ima i švajcarski autor filma „Ludi ples“ Vanja Viktor Kabir Tonjola, čiji koreni vuku sa ovih prostora.

Vanja Viktor Kabir Tonjola (treći u redu) Foto: Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

– Kako su popustile kovid mere putovao sam dosta sa filmom po festivalima, ali Kustendorf je nešto što nikada nisam video. Selo koje je rođeno zbog filma sada pomaže da se novi filmski autori rode. Prvi put sam u Srbiji, ali sam znao dve srpske reči „baba“ i „burek“ jer je moja baka iz Bosne i Hercegovine. Sada sam konačno probao burek o kojem mi je ona toliko pričala! Kada bi neko snimio film ovde i napisao da je mesto radnje Švajcarska – svi bi poverovali – ističe radosno Tonjola, a mi nazdravljamo travaricom uz obećanje da će sigurno ponovo doći.

Bonus video: Drvengrad u znaku Kustendorfa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar