Sećam se velikog glumca Alena Delona koji je sa 60 godina završio u suzama govoreći o tome šta je najteže u glumi. Da li je to prijemni ispit ili grč, trema - to nije ništa strašno. Najstrašnije je da prestanete to da radite, rekao je Petar Božović, gost ovogodišnjeg Kustendorfa i laureat nagrade "Drvo života".

Velikan glumišta stigao je upravo u Drvengrad gde ga je dočekao domaćin i reditelj Emir Kusturica i brojne medijske ekipe i turisti.

Tradicionalno, uz pogaču i rakiju, Božović se zahvalio na gostoprimstvu istakavši da mu nagrada „Drvo života“, koju će primiti na zatvaranju festivala, veoma znači.

– Ova nagrada je i dokaz da mi još nije vreme da odložim oružje svijetlo i nadam se da ću do kraja ovozemaljskog života služiti onome… – zastao je bard na trenutak dok su ga emocije preplavile i uz duboki uzdah, suzdržavajući suze, nastavio:

Petar Božović Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

– Izvinjavam se. …Onome najsvetijem kojem sam posvetio svoj život i do čega mi je sve više i više stalo. Nema penzije. Oprostite što emotivno reagujem ali sećam se velikog glumca Alena Delona koji je sa 60 godina završio u suzama govoreći o tome šta je najteže u glumi. Da li je to prijemni ispit ili grč, trema – to nije ništa strašno. Najstrašnije je da prestanete to da radite. Ja se sa ovim „Drvetom života“ nadam – da neću prestati.

Kusturica se na Božovićeve reči nadovezao citirajući Pazolinija:

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

– Jer, privlači me razdiruća lepota stvaranja!

Božović je ovom prilikom govorio i o druženju sa Kusturicom, filmovima, fudbalu, ali i o tome da je važno istaći objektivnost bez pristrasnosti u odluci za ovu nagradu, jer kako je podsetio, nikada nije igrao ni u jednom Kusturičinom filmu, na šta je profesor dodao da ima vremena.

– Sera, sera, zato je tu „Drvo života“ – rekao je kroz osmeh Božović.

Osvrnuo se i na „nekulturno ponašanje parlamenta“.

Petar Božović Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

– Mali budžet za kulturu uvek pominjem. Stalno dosađujem, pa se nadam da ću im i toliko dosaditi da će ga i povećati na tri ili četiri. Osim toga neophodna je i izgradnja zgrade opere i baleta. Imamo Narodno pozorište koje je pozorištance. Tu žive podstanari jedni drugima na glavi i drama, opera, balet, hor… Neizdrživo je. Zar to ne može u ovom velikom zamahu Srbije kada se grade autoputevi, čuda, Beograd na vodi? U svakom gradu će vam prvo pokazati zgradu Opere. Opera je stub i neophodna je umetnicima i narodu ove zemlje – zaključio je bard glumišta.

Petar Božović će primiti nagradu „Drvo života“ 10. maja na zatvaranju 15. Kustendorfa.

Bonus video: Drvengrad u znaku Kustendorfa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare