gostovanje Narodno pozoriste Subotica Kus petlic predstava
Predstava Narodnog pozorišta iz Subotice Kus petlić Foto:Atila Kovač

Nagrada za najbolju predstavu na Međunarodnom festivalu „46. Dani satire Fadila Hadžića“ u Zagrebu pripala je predstavi „Kus petlić“ Narodnog pozorišta Subotica, a Minja Peković je proglašena najboljom glumicom.

Žiri u sastavu Ksenija Pajić (glumica), Katarina Pejović (dramaturškinja) i Bojana Radović (pozorišna kritičarka) doneo je odluku da Veliku nagradu “Večernjeg lista” za najbolju predstavu u celini dodeli predstavi „Kus petlić“ Aleksandra Popovića u režiji Milana Neškovića koju je maestralno izveo ansambl Narodnog pozorišta Subotica.

Foto:promo

Kako je istaknuto u obrazloženju, “reditelj i ansambl predstave latili su se složenog žanra i specifičnog jezika ovog dramskog teksta s mnogo mašte, nežnosti i empatije, te stvorili čudesnu prostor-vremensku dimenziju čiji suptilni otklon od realističnog sve čini daleko stvarnijim od stvarnosti same”.

Predstava je dobila i nagradu za najbolju žensku ulogu koja je pripala glumici Minji Peković za rolu Milje Bušatlije, „lika koji će se pamtiti po stasu, a posebno po glasu, po očaravajućem spoju naivnosti i mudrosti, krhkosti i žilavosti, pronicljivosti i duhovitosti“.

Nagrada Ivo Serdar za ulogu koju je publika najbolje prihvatila dodeljena je Hani Selimović za lik Eve u drami „64“ Tene Štivičić i režiji Alise Stojanović u izvođenju Ateljea 212. U obrazloženju je istaknutno da „nama u publici sve izgleda tako lako, čini se da bi to znao i mogao svako od nas, a igrati s takvim predznakom znaju samo najveći glumci, vrh glumačke elite, kojem ona odavno pripada”.

Predstava 64
Hana Selimović i Miloš Timotijević, Generalna proba predstave 64 u Ateljeu 212. Foto: Boško Đorđević

Nagrada Fadil Hadžić za najbolji tekst pripala je Espiju Tomičiću za predstavu „Ti si prvi hrabar“ u režiji Ivana Penovića koju je izveo KunstTeatar i Umjetnička ogranizacija Punctum iz Zagreba. Saša Anočić je nagrađen za najbolju režiju komada „Kukci..zaustavljena priča“ Karela i Josefa Čapeka u izvođenju Hrvatskog narodnog kazališta Split. Nagradu Mladen Crnobrnja Gumbek za najbolju glavnu mušku ulogu dobio je Domagoj Ivanković za ulogu u predstavi Jure Karasa “Realisti” u režiji Matka Raguža i izvođenju ansambla Teatar Exit iz Zagreba.

Bonus video: Predstava „64“ Ateljea 212 na Marulićevim danima u Splitu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar