Foto: Thomas Karlsson/DN/TT / Shutterstock Editorial / Profimedia, Milena Gosevski

Izdavačka kuća Booka je odlučila da kraj godine obeleži izdavanjem dva romana autora koji u Srbiji imaju kultni status.

„Knjigu za Maju“, roman Marka Tomaša je priča o lutanjima, nemirima, ranjivosti i ljubavi. Tomaš piše o detinjstvu, o Mostaru kakav je bio nekada, o porodici, o vlastitoj izgubljenosti, o pisanju, o nametnutim očekivanjima, o osećaju krivice i strahu od neuspeha, a najviše o Njoj, koja ne želi da bude u knjizi.

Foto: Promo

S detinjom iskrenošću Tomaš ogoljava sebe, svoje zablude, greške i loše izbore i navike, ali i – u ovdašnjoj književnosti retko razoružavajuće i upečatljivo – sitnice kroz koje se ljubav ispoljava. Šljokice koje Ona unosi u njegov život, njena odeća koju on slaže, besmislene svađe zbog nezatvorenih fioka, svetlucave pege na njenom licu, sve su to male stvari kojima Tomaš bez patetike slika veliku, sudbonosnu ljubav.

Prema rečima Kruna Lokotara, urednika hrvatske izdavačke kuće V.B.Z., roman Marka Tomaša je „prozna knjiga nemira, raspadanja i pokušaja objedinjavanja bića… Sve se to očituje i u autorovoj poetici, koja prati i oponaša rastrzanost bića i pokušaje njegove defragmentacije.“

„Jutarnja zvezda“ je prvi roman u novom serijalu norveškog pisca Karla Uvea Knausgora, koji se proslavio šestotomnim autobiografskim romanom „Moja borba“. U novoj knjizi ovaj autor odstupa od autofikcije po kojoj je poznat, i uvodi elemente natprirodnog.

Priča se odvija na jugu Norveške, vrelog avgusta. Profesor književnosti Arne i umetnica Tove borave s decom na jugu Norveške, sveštenica Katrine vraća se kući i preispituje svoj brak, medicinska sestra Turid nalazi se u noćnoj smeni u psihijatrijskoj bolnici dok se njen neverni suprug, novinar Justejn, opija. A onda se neočekivano na nebu pojavi nova bleštava zvezda, veća od svih drugih.

Foto: Promo

Fenomen čije poreklo niko ne ume da objasni praćen je biblijskim znamenjima, halucinacijama i nizom sve neobičnijih događaja, a ipak, za likove u knjizi svakodnevni život mora da se nastavi. Duhovno izgladneli, zastrašujuće osetljivi, mučno neuspešni, oni pokušavaju da preuzmu kontrolu nad svojim životom, svako na drugačiji način reagujući na pojavu jutarnje zvezde.

„Jutarnja zvezda“ je mračan, napet i uzbudljiv roman koji je Njujork tajms (The New York Times) opisao kao „hibrid horora, realističke drame, trilera i teološko-duhovne rasprave“, dok norveški Dagbladet piše da „Knausgor majstorski prepliće magično, mistično i natprirodno u kritičku ideju o prirodi koja nam šalje poruku“.

Bonus video: Šta nam poručuje pisac Nenad Racković kroz „Aspirin supernovu“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar