Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Pisac Vladimir Kecmanović odlučio je da povuče roman "Kad đavoli polete" iz nadmetanja za nagradu "Beogradski pobednik, jer mu, kako je naveo, ne odgovara princip odlučivanja žirija.

Kada se moje delo našlo u najužem izboru za nagradu, nalazim kako je kucnuo poslednji čas da se u odnosu na tu činjenicu ličnim primerom odredim. Besmisleno bi bilo da čekam da je dobijem, nakon čega bi moj protest delovao egzibicionistički, ili da je ne dobijem, nakon čega bi delovao bedno. Zbog toga molim one koji odlučuju o nagradi da roman „Kad đavoli polete“ izuzmu iz daljeg žiriranja i apelujem na njih da ovaj gest shvate kao dobronamernu pouku – saopštio je pisac Vladimir Kecmanović samovoljno se tako isključivši iz dalje trke za priznanje „Beogradski pobednik“.

Vladimir Kecamnović Foto:Mateja Stanisavljevic/ATAImages

Pisac Vladimir Kecmanović, kako su prenele „Novosti„, odlučio je da povuče roman „Kad đavoli polete“ iz nadmetanja za nagradu „Beogradski pobednik“, iako se knjiga u izdanju „Lagune“ našla među još pet naslova u najužem izboru za ovo priznanje koje od prošle godine dodeljuje Biblioteka grada Beograda.

Pored Kecmanovića u najužem izboru našli su se Mirjana Novaković za delo „Mir i mir“, Emir Kusturica za „Vidiš li da ne vidim“, Goran Petrović za „Papir s vodenim znakom“, Sanja Savić Milosavljević – „Teferič na Slaviji“ i Bojan Vasić – „Vlastelinstva“.

I obrazlažući ovakav potez pisac je istakao da mu „ne odgovara princip odlučivanja žirija“.

– Već prošle godine se pokazalo da princip odlučivanja žirija „Beogradskog pobednika“, ako i nije gori od „ninovskog“, nije ni mnogo bolji, i kako je i tu reč o principu kalkulisanja starijem od principa suštinskog vrednovanja književnih kvaliteta, ako izuzmemo ideološki predznak, suštinska razlika ne postoji – saopštio je Kecmanović.

Podsetimo, 2020. godine Vladimir Kecmanović bio je i jedan od 18 pisaca koji su pozvali na bojkot NINove nagrade. Književnici poput Igora Marojevića, Dejana Stojiljkovića, Mira Vuksanovića, Vladimira Tabaševića tada su saopštili da “preterano dugo i preterano često, o NINovoj nagradi odlučuju što stručno, što moralno, a najčešće i stručno i moralno nekompetentni ljudi, za koje nije jasno po kom merilu su birani”.

Stručni žiri za nagradu „Beogradski pobednik“ radi u sastavu Predrag Petrović (ujedno i predsednik), Vesna Trijić, Petar Pijanović, Slađana Ilić i Nataša Anđelković, a ko je drugi laureat biće poznato 17. januara.

Podsetimo, Biblioteka grada Beograda ustanovila je 2021. nagradu „Beogradski pobednik“ koja se dodeljuje jednom godišnje za najbolji roman napisan na srpskom jeziku (prvo izdanje) u prethodnoj godini. Nagrada se sastoji od statue Beogradskog pobednika, rad akademskog vajara Zorana Kuzmanovića, diplome i novčanog iznosa od 10.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Prvi laureat ovog priznanja početkom prošle godine bio je Drago Kekanović za delo „Privrženost“.

Bonus video: Beogradske adrese srpskih pisaca

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar