Film Kristina Foto: Promo

Film "Kristina" premijerno je prikazan u Švajcarskoj preksinoć, na Bildrausch Film Festivalu u Bazelu u glavnom takmičarskom programu. Na festivalu, koji se završava večeras, ostvarenje Nikole Spasića takmiči se za priznanje Peter Liechti i za nagradu publike, saopštio je Filmski centar Srbije.

Posle skorašnje nominacije u Kanu za prestižnu godišnju DokAlliance nagradu, i švajcarskog festivala film „Kristina“ će imati i belgijsku premijeru na Briselskom Internacionalnom Filmskom Festivalu, u takmičarskom programu Director’s Week, gde će biti u trci za Gran Pri, nagradu žirija ali i publike. 

Za novembar je predviđeno da ostvarenje budu prikazano i na jednom od najstarijih evropskih festivala DOK Leipzig.

Posle uspešne i posećene južnoameričke premijere na argentinskom festivalu FICIC prošlog meseca, Spasićev film je ušao u distribuciju u art bioskopima u Argentini, a ovog meseca se očekuje i specijalna projekcija u amsterdamskom bioskopu Kriterion pod pokroviteljstvom festivala Eastern Neighbors, a u sklopu najave za VOD distribuciju filma „Kristina“ na teritoriji Beneluksa. 

Film je postao deo projekta Streaming Europe, koji okuplja četiri evropske striming kompanije – UniversCine, Sooner, LMC i Pickbox koje su se ujedinile oko najuzbudljivijih evropskih ostvarenja. Ugovor podrazumeva šest meseci ekskluzivnog prikazivanja i šest meseci neekskluzivnog prikazivanja na teritorijama Beneluksa, GAS-a, Francuske, Ex-Yu i Bugarske. Tokom trajanja projekta, Streaming Europe će predstaviti 24 nova evropska filma, sveže prikazanih na poznatim filmskim festivalima, koji nose potpis intrigantnih novih rediteljskih imena, navode u FCS-u. 

Do sada je ovo ostvarenje prikazano na velikom broju značajnih filmskih festivala širom sveta i osvojilo je mnoge međunarodne nagrade, uključujući onu za najbolji prvi film na festivalu FIDMarseille u Francuskoj, pa za najboljeg evropskog reditelja u usponu na Seville European Film Festivalu u Španiji, specijalno priznanje mladog žirija na Muestra de Cinema de Lanzarote u Španiji, nagradu za najbolji domaći film i nagradu za najbolji međunarodni film na festivalu Merlinka, kao i za najbolju režiju na Martovskom festivalu.

Srpsku premijeru film „Kristina“ imao je na Festivalu autorskog filma u programu „Hrabri Balkan“, dok će se u našim bioskopima naći na jesen.

Bonus video: Otvaranje FAF-a

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar