Foto:Art Laboratorija Berlin

Izložba “Priroda i Umetnost” (“Nature and Art”), kao deo programa Nedelje posvećene klimatskim promenama, biće otvorena u subotu, 23. septembra u 20 časova u Gradskoj galeriji KC Grad. Na izložbi će biti predstavljeni radovi Marije Kozomore, Adrienn Ujhazi, Filipa Stefanovića, Jovana Babića i Aleksandra Rogića.

U okviru izložbenog pratećeg programa planirana su i predavanja i radionice, a specijalni gost je Kristijan de Luc (Christian de Lutz), kustos i jedan od osnivača berlinske umetničke laboratorije Art laboratory Berlin.

Foto:KC Grad

De Luc će u ponedeljak, 25. septembra od 17h održati predavanje sa fokusom na aktuelne projekte i izložbe iz njihove laboratorije, a nakon predavanja, od 18h, vodiće i radionicu rada sa mikroplastikom. Predavanje je otvoreno za javnost, a svi umetnici koji su zainteresovani da učestvuju u radionici treba da pošalju svoj CV i kratko motivaciono pismo na mejl: [email protected] najkasnije do 24. septembra do podneva.

Umetnička laboratorija Berlin je umetničko-istraživačka platforma koja spaja umetnosi, nauku i tehnologiju, okupljajući zajedno umetnike, naučnike i javnost. Kristijan de Luc, jedan od osnivača i kustos, predstaviće dva projekta, DIY Hack the Panke i Mind the Fungi. Pored toga, održaće kratku radionicu na kojoj će učesnici DIY materijal identifikujući različite predmete od plastičnog otpada i mikroplastike. Ovu radionicu su prvobitno razvile članice DIY Hack the Panke Kat Austen i Joana MacLean kao deo veće radionice (Un)Real Ecologies. Microplastics.

Kristijan de Luc je kustos i suosnivač Umetničke laboratorije u Berlinu, gde je kurirao preko 40 izložbi, uključujući seriju Sinestezija, [makro]biologije i [mikro]biologije i Neljudske subjektivnosti. Njegov kustoski rad se fokusira na polja umetnosti, nauke i tehnologije u 21. veku, sa posebnom pažnjom posvećenom bio-umetnosti, inicijativama DIY u nauci i iniciranju saradnje između umetnika i naučnika. Trenutno je uključen u kolaborativne kulturne projekte koji povezuju Berlin sa drugim gradovima Evrope i Azije, izgrađujući tako međunarodne mreže nauke i umetnosti ii DIWO zajednice.

Foto:Art Laboratorija Berlin

Izložba se realizuje uz podršku Ambasade Savezne Republike Nemačke u Beogradu, a kustoskinja programa je umetnička direktorka KC Grad Ljudmila Stratimirović. Izložba traje do 7. oktobra svakodnevno od 16 do 21h u Gradskoj galeriji KC Grad  i okuplja grupu umetnika inspirisanih prirodom i njenim resursima, posvećenih istraživanju mogućnosti koje prirodni elementi pružaju i različitim načinima na koje ih mogu koristiti u svojim umetničkim projektima.

Bonus video: Priča o Urošu Prediću – Slikar čija dela čuvaju istoriju srpskog naroda

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar