Ministar kulture Velike Britanije Oliver Dauden,Foto:EPA-EFE/WILL OLIVER

Ovo je značajno postignuće za britanske umetnike koji su strpljivo čekali od marta, izjavio je ministar kulture Velike Britanije Oliver Dauden povodom odluke Vlade te zemlje da od sutra, dozvoli održavanje koncerata, festivala i pozorišnih predstava na otvorenom, uz ograničen broj posetilaca i propisanu distancu.

Biće organizovan i određen broj manjih događaja u zatvorenim prostorima kako bi pomogli u planiranju kada će i na koji način te institucije moći ponovo da nastave sa radom , objavio je Bi-Bi-Si

Ti pilot događaji, kako je naveo Bi-Bi-Si, biće održani uz distancu i primenu mera koje se odnose na zatvorene prostore.

Među njima biće nastup Londonskog simfonijskog orkestra u Crkvi svetog Luke i predstave u pozorištu London Paladium.

– To naravno ne znači da ćemo od 11. jula gledati gužve na kulturnim događajim, ali će naša pozorišta, opera, plesne kompanije i muzučari moći da nastupaju na otvorenom uz socijalnu distancu među publikom. To znači da će ljubitelji pozorišta i muzike prvi put u poslednjih nekoliko meseci imati priliku da iskuse predstave i koncerte uživo – izjavio je ministar Dauden.

Kapacitet ovih događaja biće smanjen, a od organizatora će biti traženo da ulaznice prodaju elektronski sa ciljem vođenja evidencije o posetiocima u slučaju da se javi potreba za njihovim testiranjem i praćenjem.

Pročitajte još:

Ova objava znači da 11. jula počinje treća faza plana britanske vlade za ponovno otvaranje sektora kulture.

Još uvek nisu najavljeni tačni datumi početka četvrte i pete faze, koje će podrazumevati događaje u zatvorenom prostoru sa ograničenim i neograničenim brojem posetilaca, a Vlada je najavila da će plesni studiji biti otvoreni 25. jula.

Vlada Velike Britanije će, kako je ranije najavljeno, uložiti 1,57 milijardi funti (1,73 milijarde evra) za pomoć pozorištima, umetničkim galerijama i drugim kulturno-umetničkim institucijama, kako bi preživele krizu izazvanom pandemijom koronavirusa.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar