Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs; FoNet

Kralj je umro - tako počinje Davidov roman "Pogovor", za koji se ispostavlja da je poslednji. Nakon mnogo godina, David je, na oduševljenje publike, prisustvovao promociji sopstvene knjige; bilo mi je milo da kažem koju o romanu, ali pre svega sam se radovao što ću videti druga, piše Marko Šelić Marčelo o odlasku svog prijatelja velikog pisca Davida Albaharija.

– Njegovo stanje s vremenom se pogoršavalo i više nije bilo prilika za naše duge razgovore na Zemunskom keju i zajedničke književne večeri. A one su bile iščašene koliko i ozbiljne – navodi Marčalo.

Prisetio se i kada je jednom u Zagrebu Albahari smislio da obojica navuku kapuljače i tako govore o knjigama, jer će im to dati „ulični kredibilitet“.

– Drugom prilikom, ubio bih se od objašnjavanja da izabranica glavnog junaka „Životinjskog carstva“ zapravo ne postoji, da je otelotvorena savest; David bi onda uzeo reč i stidljivo kazao da je možda tako, a da je možda protagonista naprosto napušen pa umišlja dijalog („Mislim, eto, njoj je ime Marijana…“) – napisao je Šelić na društvenim mrežama dodajući:

– Uprkos njegovoj skromnosti, od njega se mnogo moglo naučiti; neke savete pamtim zauvek („Srećan sam kad skratim rečenicu makar za jednu reč“). Kada je govorio o književnosti, pretvarao se u ushićenog dečaka; onda bi odjednom kazao nešto brižno, potpuno očinski, ali usputno; potom bismo nastavili razgovor kao drugari. Na toj poslednjoj promociji, i dalje sam, kao i uvek, štreberski teoretisao: ko je taj kralj u priči? Bog, život, sloboda? Svako od tih značenja moglo se učitati. Ali, u suštini, znao sam: kralj je bio ljubav. Kralj je umro. Putuj mirno, prijatelju moj…

Jedan od najvećih pisaca David Albahari preminuo je u 75. godini nakon duge i teške bolesti.

Bonus video: Marko Šelić Marčelo  

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar