David Albahari i Gojko Tešić Foto:FoNet/Antonio Ahel/ATAImages

Veliki čovek, izuzetan pisac, koji je darovao srpskoj kulturi toliko toga vrednog, kao romansijer, pripovedač, prevodilac i urednik, kaže Gojko Tešić o Davidu Albahariju.

Sećanje na jednog od najvećih pisaca srpske književnosti, Davida Albaharija, preneo nam je i Gojko Tešić, istoričar književnosti, koji je godinama sa njim blisko sarađivao, i koji je bio jako dobro upućen u njegovo stvaralaštvo.

– Govorim u najtužnijem trenutku sa jednom vrstom poštovanja koje nikada neće nestati. Ima ljudi koje sam cenio, ali ima stvari koje kod njih nisam voleo, a David Albahari je čovek koji je bio jedan od najlepših i najuzvišenijih simbola izuzetnosti u svakom segmentu, i u stvaralačkom i u ljudskom. On je među piscima bio apsolutno jedinstven. Mnoge te čudesne odlike ne postoje kao apsolutne konstante u srpskoj kulturi, ja lično mislim da je on jedini koji je to imao – kaže Tešić za Nova.rs.

Tešić i Albahari su osam godina radili zajedno kao urednici u „Književnoj reči“.

– To mi je bilo najlepši period saradnje, sa nekim ko dolazi sa izvora svetske kulture u srpsku književnost. Usuđujem se da kažem da je otišao najznačajniji svetski pisac srpske književnosti od 70-ih godina pa današnjih dana. On od svega toga nije pravio nikakav mit, naprotiv. Posedovao je jednu vrstu skromnosti koja mu je pomalo i smetala. Nedavno sam pročitao koliko je on bio začuđen da ne postoji negativna kritika u srpskoj književnosti. To je fantastičan pokazatelj koliko je on samokritičan duh. Iz sveta je u srpsku kulturu inkorporirao i uneo izuzetna imena mladih stvaralaca, koji su danas najznačajnija imena svetske književnosti.

Tešić pominje i grehove srpske kulture prema Albahariju.

– Sama činjenica da nikada nije bio urednik u izdavačkoj kući, možete zamisliti kakav bi to urednik bio? Živeo je u izuzetno teškim uslovima poslednjih godina, a nije bio u radnom sastavu SANU, što bi bila jedna vrsta finansijske podrške. To govori o nama.

Albahari je bio, dodaje Tešić, posvećenik monaškog reda u srpskoj književnosti.

– Veliki čovek, izuzetan pisac, koji je darovao srpskoj kulturi toliko toga vrednog, i kao romansijer, pripovedač, prevodilac i urednik. Nikada se nisam osećao tako teško i tako bolno, kao sada. Odlaze veliki, ostaje nenadoknadiva praznina unutar srpske književnosti – zaključuje Gojko Tešić.

Čuveni srpski pisac David Albahari preminuo je juče u Beogradu u 75. godini nakon duge i teške bolesti.

Bonus video: Komemoracija Dejanu Tiagu Stankoviću

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar