Kragujevacko pozoriste Kragujevac
Kragujevačko pozorište Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Predstava ’’Negri’’, po tekstu Joakima Vujića, u četvrtak 8. septembra, otvoriće pozorišnu sezonu u Kragujevcu, a ulaz je besplatan.

Najstarije srpsko pozorište, kragujevački Knjaževsko srpski teatar u novoj sezni obeležava jubilej – 250 godina od rođenja Joakima Vujića, osnivača teatra.

U čast ovog velikana, biće izvedena predstava ’’Negri’’ u režiji Anđelke Nikolić, koja je premijerno odigrana 2019. godine na Dan teatra, a ta predstava po tekstu Joakima Vujića, u međuvremenu je kragujevačkom pozorištu donela brojne nagrade.

250 godina Joakima Vujića Foto: Promo

Zvaničan početak sezone i besplatna predstava za pozorišnu publiku biće u četvrtak 8. septembra od 20 sati.

Obeležavanje važnog jubileja Knjaževsko-srpski teatar nastavlja 9. septembra, na dan kada je rođen otac srpskog teatra. Na Maloj sceni, sa početkom u 18.00 časova, teatrolog dr Isidora Popović, održaće predavanje ’’Joakim Vujić – najznačajniji organizator pozorišnog života u Srba’’, a ulaz na predavanje je takođe slobodan.

Ove godine Teatar je ponovo deo manifestacije ’’Dani Srpske u Srbiji’’, koja kroz različite aktivnosti podstiče razmenu kulturnih ostvarenja i kulturne baštine između dve države.

Kragujevačko pozorište biće domaćin Gradskom pozorištu ’’Semberija“ iz Bijeljine, koje će 9. septembra izvesti predstavu ’’Komedija ometena u razvoju’’, a sav prihod od ulaznica biće uplaćen u humanitarne svrhe.

U septembru je na repertoaru ukupno 12 predstava, među kojima su i hit predstave ‘’Na rubu pameti’’ (20.septembar), po Krležinom tekstu i u režiji Marka Misirače, kao i Gogoljev ‘’Revizor’’ (22. septembar), koju je za kragujevački ansambl režirala Jana Maričić.

Novina je i da su za predstojeću sezonu, posle dve pandemijske godine, ponovo u prodaji sezonske ulaznice.

Bonus video: Luna park – Jelena Bogavac

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar