Kostićev odgovor Kusturici: Osveta, uvrede i oteto Kosovo

Kultura 01. mar. 202112:53 > 18:1113 komentara
Podeli:
Foto: Arhiva

Gospodin Emir Kusturica i ja se ne poznajemo, sem nekoliko slučajnih i svečarskih susreta. Nisam nikada krio da ga smatram velikim umetnikom i to mislim i sada, bez obzira na eventualne međusobne nesporazume i razlike, kaže Vladimir S. Kostić, predsednik SANU u otvorenom pismu kojim reaguje na jučerašnje optužbe reditelja za mešanje u proces izbora novih članova SANU.

Reditelj Emir Kusturica odbio je juče kandidaturu za članstvo u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti i zatražio brisanje sa spiska potencijalnih kandidata za članstvo, optuživši u otvorenom pismu predsednika SANU Vladimira Kostića za mešanje u proces izbora novih članova.

Kusturica je u pismu obrazložio zašto ne želi da bude na spisku potencijalnih kandidata za akademika i čak traži brisanje svog imena i prezima, objasnivši da je za akademika trebalo da ga kandiduje novostvoreno Odeljenje za umetnost SANU. Umesto Odeljenja za umetnost, gde su, kako je naveo, „kandidati scenski umetnici“, reditelja je predložilo Odeljenje za jezik i književnost SANU. Za to je okrivio predsednika SANU koji je to zahtevao „u telefonskom razgovoru“ i istakao da ne veruje u „dobre namere gospodina Vladimira Kostića“.

Reagujući na jučerašnje optužbe Emira Kusturice, akademik i predsednik SANU, Vladimir S. Kostić najpre podseća da „svakodnevno trpi orkestrirane napade zasnovane na neistinama i pripisanim, izmišljenim stavovima“. Iako je sebi, kako naglašava, „nametnuo ćutanje“, Kusturičina izjava naterala ga je da se oglasi.

Kostićevu reakciju prenosimo u celosti:

„1. U proceduralnom smislu, Odeljenje jezika i književnosti nije do sada kandidovalo gospodina Emira Kusturicu kao kandidata na izborima za članstvo u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU), koji su planirani za novembar ove godine (po proceduri izbora to se može uraditi tek u aprilu i maju mesecu). Koliko je meni poznato, gospodin Emir Kusturica je, kao uostalom i svi drugi razmatrani stvaraoci, evidentiran kao jedan od mogućih kandidata odeljenja o kojima će se tek glasati u nekoliko krugova tokom narednih meseci, i to na predlog akademika Matije Bećkovića. Uostalom, na isti način i na istom odeljenju gospodin Emir Kusturica je bio predložen i u izbornom ciklusu 2018. godine. Ideja da sam ovoga puta izvršio uticaj na akademika Matiju Bećkovića da ga predloži, zvuči mi krajnje apsurdno.

2. Gospodin Emir Kusturica i ja se ne poznajemo, sem nekoliko slučajnih i svečarskih susreta. Nisam nikada krio i to sam u nekoliko javnih nastupa veoma jasno rekao, da ga smatram velikim umetnikom. To mislim i sada, bez obzira na eventualne međusobne nesporazume i razlike.

Foto:Zoran Lončarević/Nemanja Jovanović

3. Gospodin Emir Kusturica navodi ‘Predsjednik SANU, Vladimir Kostić, je telefonskim razgovorom obavjestio Odjeljenje za jezik i književnost kako bi trebalo oni da me predlože za članstvo, a ne novostvoreno Odjeljenje za umjetnost gdje su kandidati scenski umjetnici i što predstavlja medij u kojem sam postigao najveće rezultate’.

To jednostavno nije tačno! Nisam kontaktirao OJK (a svakako ne predlagača) i to će verujem, sami potvrditi i oni koji ovo odeljenje vode i oni koji su njegovi članovi. Jesam, međutim, u brojnim privatnim razgovorima iznosio stavove iz tačke 2, ali nažalost, najmanje sa članovima OJK – i ništa, ništa više. Isti stav sam u razgovorima tokom poslednje dve godine razmenio i sa kolegama u Odeljenju umetnosti. Ali, predloge na bilo kom odeljenju daju sami članovi i teško da tu bilo šta može neko sa strane, bez obzira na funkciju (a možda i upravo zbog nje). Ideju o demencijalnom naumu da gospodin Emir Kusturica bude predložen, a potom neizabran, neću da komentarišem. Osim njegove umetničke neupitnosti, on definitivno nije osoba o kojoj u ovim okolnostima mogu da razmišljam, a kamoli da protiv njega smišljam nerazumljive zavere zbog neke, samo njemu znane, „osvete“.

4. Gospodin Emir Kusturica mi pripisuje sposobnosti kontrole „armije“ akademika koja, očito paradoksalno, kao „tiha većina misle drugačije“, vređajući i njih i njihov integritet. Akademike jednostavno nije moguće kontrolisati. Nisu to uspeli ni neuporedivo moćniji od mene. Uostalom, kako je moguće kontrolisati višekratno tajno glasanje tokom izbornog procesa? Pominjanje politički korektnih kandidata mi nije razumljivo (mada je nesumnjivo uvredljivo), utoliko pre što na ovom nivou predlaganja niko ne može da bude više od evidentiranog stvaraoca.

5. Gospodin Emir Kusturica ne zna šta ja mislim o tragediji otetog Kosova i Metohije, a ne želim da se po pitanju patriotizma nadgornjavam sa bilo kim, pogotovu ne sa onima koji koriste jeftine denuncijacije o soroševskim viđenju problema, organizacije sa kojom nikada nisam imao nikakav kontakt. SANU i njeni članovi pojedinačno nisu ćutali o Kosovu i Metohiji – pitanje je samo da li neko to želi da vidi. Ili pročita… A ima dosta i da se vidi i da se pročita.“

 

Komentari

Vaš komentar