Željko Hubač Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Izuzetno sam počastvovan pozivom da režiram svoj "Berlinski zid“ u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, jednom od najprestižnijih domaćih teatara, ekskluzivno za Nova.rs kaže dramaturg Željko Hubač.

„Iskoračivši na neposredan način u materijal aktuelne istorije – zaplet se odvija na Kosovu, tokom 1999. godine, Hubač se dramom ‘Berlinski zid’ upušta u novi sloj istraživanja ljudske sposobnosti za nasilje i praštanje, ali i na novi način artikuliše motiv porodice“, zapisao je pozorišni kritičar Svetislav Jovanov u pogovoru knjige drama Željka Hubača „Bizarno“.

– Raduje me što sam oko predstave uspeo da okupim ekipu sjajnih autora i glumaca, te što kod svih vidim volju da se ovoj tako aktuelnoj temi, koja je opterećena nizom stereotipa, posvetimo na istraživački i istinski umetnički način. U fokusu našeg rada biće porodična drama koje se odvija u sredini i vremenu koji deluju kao katalizatori tog već započetog tragičkog procesa, koji pritom počiva na mnogovrsnim identitetskim pitanjima, a koja se, pak, postavljaju i izvan pomenutog stereotipa nacionalnog ključa – rekao je Hubač, koji je juče započeo probe a premijera njegovog komada se očekuje na jesen.

hubač proba premijerno
Prva proba predstave „Berlinski zid“ Željka Hubača u SNP. Foto: Privatna arhiva

U predstavi igraju Milan Kovačević, Peđa Marjanović, Dušan Vukašinović, Marija Medenica, Marko Savić i Nina Rukavina.

 

U autorskom timu su dramaturg Aleksandar Milosavljević, kostimografkinja Marina Sremac, Divna Stojanov.

„U ovoj drami se porodica pojavljuje kao pokretač, ali i žrtva patnje. Bilo da je reč o albanskoj porodici, bilo da se radi o srpskoj, upravo su uslovnosti porodičnih odnosa ona sila koja – zajedno sa istorijom, ali i mimo nje – urušava živote likova“, zapisao je Jovanov.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar