Ismael Ivo Foto: GEORG HOCHMUTH / AFP / Profimedia

Poznati igrač i koreograf Ismael Ivo, nekadašnji glavni koreograf Nemačkog nacionalnog teatra u Vajmaru i direktor festivala savremene igre na Bijenalu u Veneciji, preminuo je u 67. godini u bolnici u Sao Paolu od posledica izazvanih koronavirusom, preneli su svetski mediji.

Ismael Ivo rođen je i odrastao u Sao Paolu u Brazilu, gde je studirao dramske umetnosti i igru, a na poziv američkog koreografa Alvina Ejlija je 1983. godine prešao u Njujork, odakle se krajem te decenije preselio u Evropu i solo radovima izgradio svetsko ime u oblasti umetničke igre.

Ivo je bio glavni koreograf Nemačkog nacionalnog teatra u Vajmaru, direktor igračke kompanije ove kuće od 1997. do 2000. godine, a od 2005. do 2012. i direktor Međunarodnog festivala savremene igre Bijenala u Veneciji. Kao profesor po pozivu predavao je u Beču, gde je bio i jedan od osnivača Međunarodnog festivala igre. Tokom više od tri decenije duge karijere sarađivao je sa brojnim umetnicima iz oblasti igre i teatra, među kojima su i Johan Kresnik, Đerđ Tabori, Joši Oida…

Bio je i na čelu baleta Sao Paola, a njegovu predstavu „Delirijum detinjstva“ videla je i publika 4. Beogradskog festivala igre 2007. godine.

– Potresla me je ova vest. Ismael Ivo, igrač, koreograf, direktor, umetnik, prijatelj, jedna je od najautentičnijih ličnosti umetničke igre i teatra našeg vremena. Gostovao je 2007. godine na Beogradskom festivalu igre u Beogradskom dramskom pozorištu, a nakon toga sam bila njegov gost u Veneciji, gde je bio direktor Bijenala igre, a potom smo se sretali i u Beču i u Parizu. Njegova podrška Beogradskom festivalu igre onda kada smo tek učili da hodamo ostaće zapamćena kao jedna od ozbiljnih prekretnica. Zahvalna sam mu za beskrajne razgovore, za savete i kritike, za prijateljstvo. Duboki naklon i večiti aplauz – poručila je Aja Jung, direktorka Beogradskog festivala igre.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar