Milan Marić Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC

U Slovenskom narodnom gledališču (SNG) u Mariboru, danas je održana konferencija za novinare povodom početka rada na koprodukciji između tog teatra sa Jugoslovenskim dramskim pozorištem (JDP), Burg teatrom iz Beča i Cankarjevim domom iz Ljubljane. Reč je o predstavi "Te noći sam je video” Draga Jančara u režiji Janeza Pipana, a igraju i glumci JDP-a Milan Marić i Nebojša Ljubišić, saopštili su iz beogradskog pozorišta.

Na konferenciji su govorili direktor SNG Maribor Danilo Rošker, umetnički direktor bečkog Burg teatra Matin Kušej, direktorka JDP Tamara Vučković Manojlović, direktorka Cankarjevog doma Uršula Cetinski, umetnički direktor Drame SNG Maribor Aleksandar Popovski, reditelj Janez Pipan i autor romana Drago Jančar.

Kako je najavljeno, prva premijera je zakazana za 24. septembar u Mariboru, zatim u oktobru u Burg teatru u Beču, dok će beogradska premijera biti održana u novembru.

Direktori pozorišta su se složili da je međunarodna saradnja od velikog značaja. Tamara Vučković Manojlović je naglasila da je saradnja velikih državnih institucija veoma važna iako je to složen proces kada je reč o pozorišnoj umetnosti.

Konferencija za novinare SNG Maribor.. Foto: Promo/JDP

„Koprodukcije su jako zahtevne a u ovom trenutku, kada tek lagano izlazimo iz pandemije, rekla bih da za ovakve projekte treba imati dodatnu hrabost”.

Pisac Drago Jančar i reditelj Janez Pipan govorili su o aktuelnosti romana, multikulturalnosti koja nije proizvod državnih politika već lični osećaj svakog pojedinca i zato će se na sceni čuti nemački, srpski i slovenački jezik.

Drago Jančar je velikan slovenačke, evropske i svetske literature. Majstor pripovedanja koji u svojim romanima, novelama, kratkim pričama i dramama govori o dubokim ranama Slovenije i našeg šireg kulturnog prostora, takozvane Mitteleurope (Srednje Evrope). Njegova dela govore o bliskoj i dalekoj prošlosti, okrutnosti kapitalizma današnjice, neimenovanim prostorima neslobode.

Konferencija za novinare SNG Maribor. Foto: Promo/JDP

Janez Pipan je reditelj čiji rad publika prati dugi niz godina. Pipan potpisuje i veoma uspešnu scensku postavku Jančarevog romana Katarina paun i isusovac na sceni ljubljanske Drame SNG, na čijem čelu je bio dugi niz godina i vodio je sa velikim uspehom.

Narodno pozorište iz Maribora najavljuje ovaj projekat kao jedan od najambicioznijih u istoriji nezavisne Slovenije. Jugoslovensko dramsko pozoriste ovu saradnju realizuje kao deo redovnog programa koji se finansira iz budžeta Grada Beograda i uz pomoć Ministarstva kulture i informisanja republike Srbije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar