Foto: Madlenianum

Dugo očekivani, zbog pandemije odlagan, koncert proslavljenog baritona Željka Lučića i prijatelja biće održan 5. oktobra u 19.30 na Velikoj sceni, na početku 24. sezone Opere i teatra Madlenianum, saopštili su iz ove ustanove kulture.

Pod dirigentskom palicom Dejana Savića na sceni će mu se pridružiti sopran Dragana Radaković, koja je internacionalna zvezda, i mecosopran Sanja Anastasia, koju smo retko imali prilike da čujemo. Kako je najavljeno, na programu koncerta će se naći popularne arije i dueti Lučićevih omiljenih kompozitora Verdija i Pučinija.

Lučić je već godinama jedan od najcenjenijih baritona koga nazivaju „verdijanskim“, jer su ga uloge u Verdijevim operama proslavile. Za ulogu u operi „Moć sudbine“ sa Operom San Franciska, „Financial Times“ je napisao: „Sa ovim Don Karlosom, Željko Lučić je zavredeo zvanje jednog od najistaknutijih Verdijevih baritona“.

Rođeni Zrenjaninac, pevanje je prvo učio kod Doroteje Spasić u Beogradu, da bi se potom pridružio operskom studiju legendarne operske dive Biserke Cvejić, koja ga je verno pratila po svetu i do poslednjeg dana svog života podržavala. Prelomni trenutak u njegovoj karijeri bila je prva nagrada na Međunarodnom takmičenju Francisco Vinas u Barseloni. Profesionalnu karijeru započeo je u Srpskom narodnom pozorištu, gde je pevao od 1993. do 1998, kada odlazi u Frankfurtsku operu, gde je ostao punih deset godina.

Nastupao je sa operskim zvezdama poput Violete Urmani, Ane Netrepko i Marije Guljegine, a svoj pečat je ostavio u Metropoliten Operi, Royal Opera House, Operi San Francisko, Pariskoj opere, Milanskoj Skali, Bečkoj operi…

Lučić je poslednji put nastupio u Beogradu 2018. godine sa orkestrom RTS-a pod dirigentskom palicom maestra Bojana Suđića, nastupio je u Sarajevu 2013. godine.

Nakon koncerta u Madlenianumu, Željko Lučić ima zakazane nastupe u Metropoliten operi, Parizu, Frankfurtu, Omanu i Boljšom teatru, naglašeno je u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar