Koncert pijanistkinje Maje Rajković u subotu na Kolarcu

Kultura 11. dec. 202016:52 > 17:12
Podeli:
Foto: Olja Radmanović/Zadužbina Ilije M. Kolarca/Promo

Ugledna pijanistkinja Maja Rajković, profesor na Katedri za klavir Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, održaće koncert u subotu, 12. decembra u 12 sati u Velikoj dvorani Zadužbine Ilije M. Kolarca.

Reč je o koncertu u okviru projekta „Žensko muzičko stvaralastvo kroz vekove (17-21. vek)”, u organizaciji Centra za muziku, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Na programu su kompozicije Elizabet Žake de la Ger, Marije Šimanovske, Fani Mendelson Hensel, Klare Vik Šuman, Ejmi Bič, Žermen Tajfer, Sofije Gubajduline, Ivane Stefanović, Vere Milanković, Ivane Ognjanović, Milane Stojadinović Milić.

Maja Rajković je dobitnica je brojnih nagrada na međunarodnim i nacionalnim takmičenjima. Osnovno i srednje muzičko obrazovanje stekla je u rodnom Beogradu u klasi Radmile Živković i Miroslave-Lili Petrović. Diplomirala je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi Konstantina Boginoa kod koga je završiIa i Školu za visoko muzičko usavršavnje u Portogruaru u Italiji.

Magistrirala je u klasi Dušana Trbojevića na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. On je na početku njene karijere najavio Majin budući uspeh, opisavši njen talenat kao jedan od najraskošnijih koje je sreo tokom svog dugogodišnjeg rada.

Ovaj projekat je pokušaj da se na kreativan način osvetli značajna uloga žena u istoriji muzike. To je tema o kojoj se ne zna mnogo i skloni smo da pomislimo da su žene počela da se bave muzičkim stvaralaštvom tek u 20. veku, međutim, malo je poznato da su ostavile izuzetno vredna muzička ostvarenja koja datiraju još od 17. veka ali su ta dela ostala u senci.

Komentari

Vaš komentar