Zubin Mehta Koncert, dirigent Zubin Mehta, Kolarac, Kolarčeva zadužbina
Zubin Mehta Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Ovacijama, povicima "bravo" i burnim aplauzima propraćen je večerašnji nastup slavnog dirigenta Zubina Mehte sa Beogradskom filharmonijom na Kolarcu.

Dolazak velikog indijskog dirigenta Zubina Mehte, posle četvorogodišnje pauze, u Beograd pobudio je toliko interesovanje da je Velika sala Kolarčeve zadužbine bila pretesna da primi sve ljubitelje lika i dela slavnog maestra.

Koncert, dirigent Zubin Mehta, Kolarac, Kolarčeva zadužbina
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Pred prepunom dvoranom Kolarca, uprkos koroni, Mehta je po deseti put predvodio orkestar Beogradske filharmonije, a na muzičkom „meniju“ bili su Betoven i Brams. Kako je stupio na scenu Kolarčeve zadužbine, na koju je prvi put stao daleke 1958. godine, tako se čitava sala podigla na noge da gromoglasnim aplauzom pozdravi indijskog maestra, dobrog znanca beogradske publike.

A sama publika bila je raznovrsna – od dame i gospode u godinama, preko mladih poštovalaca čuvenog dirigenta, do visokih zvanica. Među njima bio je gotovo najviši državni vrh, na čelu sa premijerkom Anom Brnabić i ministarkom kulture Majom Gojković. I ambasador Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici, ali i brojne diplomate slušale su Mehtu i Beogradsku filharmoniji, kao i Milan St. Protić, Čedomir Jovanović…

Sem Fabrici, Ana Brnabić Koncert, dirigent Zubin Mehta, Kolarac, Kolarčeva zadužbina
Sem Fabrici i Ana Brnabić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Gotovo dva sata, doduše sa pauzom, maestro je dirigovao filharmonijskim orkestrom povevši publiku na putovanje kroz milozvučnu „Pastoralnu simfoniju“ Betovena i malo dramatičniju Bramsovu „Simfoniju br.1“.

Zubin Mehta Koncert, dirigent Zubin Mehta, Kolarac, Kolarčeva zadužbina
Zubin Mehta Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

I posle prvog dela koncerta, a naročito na kraju Mehta nije mogao da se „odbrani“ od aplauza publike. Ovacije, povici „bravo“ orili su se salom Kolarca. Po ko zna koji put izašavši na scenu da se pokloni publici ali i zahvali muzičarima koje je predvodio Zubinu Mehti su i sami članovi Beogradske filharmonije priredili iznenađenje odsviravši mu delić popularnog tradicionala „For He`s a Jolly Good Fellow“…

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar