Stefan Milenković Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ

Završni koncert polaznika Međunarodnog violinskog instituta Stefana Milenkovića, biće održan u subotu, 22. jula, u Gradskoj koncertnoj dvorani u Novom Sadu.

Ovaj jedinstveni događaj predstavlja krunu tronedeljnog intenzivnog rada studenata sa renomiranim violinistom Stefanom Milenkovićem, a ulaz je slobodan.

Međunarodni violinski institut je jedinstvena platforma za napredne studente violine, koja omogućava uranjanje u tehničke, muzičke i psihofizičke pripreme za njihovu buduću profesionalnu karijeru u muzici, podržan od strane nacionalne platforme Srbija stvara. Prethodna dva Instituta održana su u Čačku 2021. i Novom Sadu 2022, a ove godine je okupio sedamnaest izuzetnih i talentovanih mladih polaznika, koji su odabrani putem konkursa u martu mesecu.

Rock El Clasico, Stefan Milenković Foto:Nebojša Babić

– Naša misija nije samo u edukaciji i podršci talentovanih mladih muzičara, već i u popularizaciji klasične muzike kroz kreativne pristupe nastupima i interakciji sa publikom. Ovaj završni koncert će predstavljati vrhunac naših napora i priliku da svi prisutni uživaju u izvanrednoj muzičkoj izvedbi naših polaznika – ističe Milenković.

Kroz individualne, grupne i teoretske časove, polaznici Instituta su intenzivno radili na usavršavanju muzičkog izraza i violinske tehnike. Pored toga, svakodnevno su učestvovali u fizičkim vežbama specijalno osmišljenim za violiniste, koje imaju za cilj smanjenje mogućnosti za povrede, povećanja mobilnosti i energije. Takođe, sproveli su i specijalne vežbe disanja i vođene meditacije, koje imaju za svrhu smanjenje treme pred nastup i izoštravanje koncentracije.

Međunarodni violinski institut je osnovan kao rezultat skoro 25 godina kombinovanog iskustva pedagoškog rada Stefana Milenkovića na Džulijard školi u Njujorku i Univerzitetu Ilinoisa u Šempejn Urbani. Ovaj spoj iskustva i strasti prema muzici čini Institut izuzetnim mestom za razvoj mladih talenata, navodi se u saopštenju.

Bonus video: Stefan Milenković – Pet koncerata u četiri dana

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar