Komemoracija Ivanu Bekjarevu u JDP-u Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Bio je čovek nesalomive životne energije, otvorenog uma, posvećen pozivu, vredan. Teško mi je da poverujem da se ugasio jedan takav bogat, plodonosan život, pun energije. Život koji je voleo život. Sada se selimo u uspomene i u sećanja, rekla je, između ostalog, glumica Svetlana Ceca Bojković, koja je pre dva dana izašla iz bolnice, u audio poruci emitovanoj na komemoraciji u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u čast Ivana Bekjareva.

Podsetimo, poznati glumac, koji je bio član Jugoslovenskog dramskog pozorišta od 1968. do 2001, preminuo je 16. novembra prošle godine od posledica koronavirusa. Sahranjen je pet dana kasnije u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

U čast Bekjareva na komemoraciji su sa video bima pušteni i govori njegovih studenta Ive Štrljić i Milana Kalenića.

– Beki nigde nije otišao, zato što oni najveći i oni koje smo najviše voleli nikad ne odlaze, zauvek su tu –  rekla je Iva, a Kalinić je istakao da je bio ponosan što je bio student Ivana Bekjareva i misli da će sigurno još nekada na nekom drugom mestu odigrati neku scenu i otpevati neku navijačku pesmu.

Među prisutnima su bili Ivanova supruga Milka i sin Vanja, njegove kolege Branka Petrić, Radmila Đuričin, Vlasta Velisavljević, Ivica Dačić, Iva Štrljić, Marko Janketić…

Ivan Bekjarev odigrao je u karijeri više od 150 uloga u pozorištu i 50 u filmovima. Osvojio je brojne nagrade i ostvario je brojne zapažene uloge.

Najveću popularnost stekao je tumačenjem likova u kultnim TV serijama – Stevana Kurčubića u „Boljem životu“ i Boška Despotovića u „Srećnim ljudima“. Za ulogu zloglasnog upravnika nacističkog logora Svetozara Vujkovića u seriji „Banjica“ proglašen je za TV ličnost godine. Rekao je prvo „Dobar dan“ na novom Studiju B 1970. i njegov glas je bio zaštitini znak ovog radija.

Svoj legat – biblioteku i ličnu arhivu – diplome, i nagrade zaveštao je Udruženjem za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar