Foto: Nenad Šugić

Premijera predstave „Kontinent Balkan“ po tekstu Željka Jovanovića i u režiji Nenada Todorovića održaće se u subotu, 18. marta u 20 časova, u Bitef teatru.

Inspiracija za rad na predstavi motivisan je sadržajem knjige Vesne Goldsvorti ,,Izmišljanje Ruritanije”, naveo je Željko Jovanović:

Foto: Nenad Šugić

„ Izvanredan naučni rad nudi obimnu građu i predstavlja hrestomatiju priloga na koji način je prostor Balkana interpretiran u literaturi, najpre u književnosti, a potom štampi i “lakoj” književnosti u Velikoj Britaniji, tokom devetnaestog i prve polovine dvadesetog veka. Konkretno radi se građi koja oslikava odnos velikih sila, u ovom slučaju Velike Britanije, prema narodima Balkana, a on je u najkraćem prilično pojednostavljen i osenčen neuvažavanjem”.

Reditelj Nenad Todorović ističe da komad govori o Englezima i Balkanu i o tome kako su uspeli da nam realnost stvore iz svoje književnosti o nama.

Foto: Nenad Šugić

“O pop kulturi koja je odredila geostrategiju globalnih sila, o ubojitosti predrasuda, fatalizmu stereotipa. O panonskim planinama koje oduzimaju dah. O pozorišnom opredmećenju zabune u razumevanju sveokupljajućeg britanskog Pijemonta i zbrke balkanske replemenizacije. O odbacivanju razumevanja. Istine koja komplikuje našu autentičnost i superiornost. Кomad pun predrasuda koje vređaju”, zapisao je Todorović o predstavi „Kontinent Balkan“ i dodao:

“Komad je, na kraju, o potrebi da prestanemo da gnjavimo stoti put o balkanskom buretu baruta. Da se ne ljutimo ili izvinjavamo. Ili, najbolje da ne nasedamo na predstave kao što je ova naša.”

Foto: Nenad Šugić

U glumačkoj podeli su Igraju: Đorđe Marković, Aleksandar Gajin, Danica Grubački, Danilo Petrović, Staša Ivanović, Nea Janković. U autorskom timu su Isidora Stanišić (scenski pokret i koreografija), Dragana Smiljanić (kostim), Jugoslava Hadžić (muzika).

Bonus video: Predstava o pesmama Šabana Šaulića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar