Kolekcija odbačenih fotografija Vuka Vidora

Kultura 03. jun 202213:48
Podeli:
Foto: Promo

Promocija knjige fotografija "Weird World - analog photos for a digital age" Vuka Vidora u izdanju Mascoma biće održana 6. juna u 17 časova u restoranu Gilda.

Ako je zadatak umetnosti, između ostalog, da provocira, postavlja akutna pitanja i pokreće intrigantan dijalog, onda knjiga „Weird World – analog photos for a digital age“ Vuka Vidora predstavlja savršen odgovor na taj zadatak.

Foto: Promo

Vuk Vidor je jedan od naših najprominentnijih vizuelnih umetnika. Živi i radi na relaciji Srbija – Francuska. Njegovi radovi su angažovani, neretko bremeniti istorijskim referencama, a njegova vizija umetnosti je često kontroverzna. U ovoj jedinstvenoj knjizi, u kojoj objavljuje zbirku svojih (analognih) autorskih fotografija, preispituje autentičnost i stvarnost savremenog momenta i digitalno filtriranih veštačkih slika i prizora sveta i ljudi u njemu.

Foto: Promo

Upitan o motivima za objavljivanje ove kolekcije fotografija, umetnik kaže:

Foto: Promo

- Fotografija je oduvek bila deo mog života i moje umetničke prakse. Pre pametnih telefona, nošenje foto-aparata podrazumevalo je posvećeniji pristup fotografiji. Mogli ste da ga koristite u turističke svrhe, kao spravu kojom dokumentujete svoj život ili kao umetnik, za sopstveni rad... Tih dana su se filmovi predavali foto-laboratorijama koje bi vam vraćale fotografije u kutiji. Često su neke od slika imale nalepnicu sa oznakom "Non Facturé", što je značilo da ih je laboratorija smatrala neispravnim: van fokusa, loše uokvirene, preeksponirane ili samo kao greške, i kao takve ih nije naplaćivala - kaže Vidor i dodaje:

- Ova kolekcija slika je zasnovana na tim odbačenim fotografijama koje stvaraju čudne vizuelne sekvence neuravnoteženih trenutaka i detalja života. Postavljene u levo-desnom rasporedu, kao u parovima, ove fotografije otvaraju prostor za dijalog i moguća čitanja. Ovi fragmenti iz analognog doba jasan su kontrast i suprotnost digitalno filtriranim veštačkim slikama koje današnji uređaji pružaju svima. Konačno, te analogne greške postaju stvarnije od digitalnog savršenstva...

Bonus video: Vuk Vidor - Moje fotografije su surova realnost i umetnost

Komentari

Vaš komentar