Foto: Zadužbina Ilije M. Kolarca/Promo

Koncertna sezona u Kolarčevoj zadužbini biće završena sutra nastupom mladog pijaniste Nemanje Egerića koji počinje u 12 časova, saopšteno je iz ove institucije.

Na programu koncerta talentovanog pijaniste biće dela francuskog kompozitora Olivijea Mesijana, dodaje se u saopštenju Kolarca, koji je uprkos poteškoćama sa kojma se suočavao 2020. rešio da kraj godine obeleži na simboličan način.

Nemanja Egerić je osnovne i master studije završio u klasi Miroslava Dacića, post-diplomske na muzičkoj akademiji „Scuola di Musica di Fiesole“ u Firenci u klasi Bruna Kanina, a doktorat je stekao na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi Maje Rajković.

Učestvovao je na brojnim domaćim i međunarodnim takmičenjima iosvajao nagrade, među kojima se ističu – Laureat IV međunarodnog pijanističkog takmičenja ULJUS, Prva nagrada na međunarodnom pijanističkom takmičenju Klavitas, Druga nagrada na međunarodnom takmičenju Davorin Jenko (2019), Laureat takmičenja za savremenu muziku ReConstruction 2, Druga nagrada na takmičenju savremene muzike INSAM u Sarajevu (2019)…

Kao solista i kamerni muzičar nastupao je u Švajcarskoj, Italiji, Makedoniji, BiH, kao i u svim prestižnim salama Srbije, pre pet godina osnovao je klavirski duo Stevan Nemanja sa pijanistom Stevanom Spalevićem, a radi na Fakultetu muzičke umetnosti u Nišu kao stručni saradnik.

Na repertoaru koncerta u Kolarčevoj zadužbini biće i monumentalni ciklus „Dvadeset pogleda na dete Isusa“, koje spada u jedno od najznačajnijih dela čuvenog francuskog kompozitora Olivijea Mesijana.

U njemu se obrađuje religiozna tematika sa fokusom na biblijske događaje Hristovog rođenja, dok za razliku od tradicionalnog umetničkog prikazivanja Božićnog narativa Mesijan koristi idiosinkratičan sistem muzičkih znakova kojima je izražavao određene vanmuzičke ideje i hrišćanske simbole.

Ovaj ciklus spada među najobimnija i najzahtevnija dela klavirskog repertoara. Srpsku premijeru „Dvadeset pogleda na dete Isusa“ održao je Rože Miraro početkom devedesetih godina u Beogradu, a ova kompozicija na sutrašnjem koncertu imaće, kako je saopšteno iz Kolarca, i svoje prvo integralno izvođenje od strane srpskog pijaniste, Nemanje Egerića.

Kolarac Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Podsetimo, Zadužbina Ilije M. Kolarca kraj ove godine dočekuje u katastrofalnoj finansijskoj situaciji sa dugom u kasi od četiri miliona dinara i dve zaostale plate za 49 zaposlenih, rekla je pre nekoliko dana za Nova.rs Jasna Dimitrijević. Na nedavnom sastanku u Ministarstvu kulture obećano im je da će se do 31. decembra iznaći neko rešenje. Najpre, kako da Kolarac prevaziđe svoj minus u poslovanju, koji se odnosi prevashodno na nepostojanje sredstava za isplatu minimalnih zarada za novembar i decembar i dugovanja prema javnim preduzećima, koji je moguće pokriti iz budžeta Ministarstva kulture pomogne Kolarcu do kraja godine. A drugo da se za Kolarac pronađe trajno rešenje u skladu sa Zakonom o zadužbinama i fondacijama i Zakonom o kulturi, što je odluka u nadležnosti Vlade Srbije. Međutim, dva dana uoči isteka ove godine obećana pomoć, koja je u više navrata najavljivana, još uvek nije stigla. Dimitrijevićeva je upozorila da, ukoliko se ne iznađe rešenje, Kolarčevoj zadužbini u suprotnom preti stečaj.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar