Predstava Kokana Mladenovica "Gustav je kriv za sve", foto Nenad Lazic

U kragujevačkom Knjaževsko srpskom teatru večeras će biti otvoren 15. jubilarni Međunarodni pozorišni festival ‘’Joakimfest’’, koji se ove godine održava pod sloganom ‘’Pozorište u izolovanom društvu’’. Festival traje do 13. oktobra, a na njemu učestvuje šest pozorišta iz Rumunije, Bugarske, Severne Makedonije i Srbije.

Festival će otvoriti predstava „Gustav je kriv za sve“ subotičkog pozorišta „Kostolanji Deže“ za koju je koncept i režiju potpisuje Kokan Mladenović

Publici će se tokom šest festivalskih dana predstaviti još: Ibzenova “Lutkina kuća” u režiji Botonda Nađa i produkciji Državnog mađarskog pozorišta iz Kluža, Fazbinderov “Zašto je poludeo gospodin R?” u režiji Boba Jelčića (Jugoslovensko dramsko pozorište, Beograd), “Filoktetova rana”, po komadu Hajnera Milera i u režiji Borisa Krasteva (Pozorišna laboratorija “Sfumato”, Sofija), “Zapravo, prelepo je” Volkera Šmita (Nemačko državno pozorište, Temišvar) i Orvelova “Životinjska farma” koju je režirao Ljupčo Georgievski (Narodno pozorište “Anton Panov”, Strumica).
O kvalitetu predstava i glumačkom izvođenju odlučivaće međunarodni žiri u sastavu Andrej Mažeri – pozorišni reditelj (Rumunija), Ivanka Apostolova Baskar – programski producent, vizuelni dramaturg i vanredni profesor (Makedonija) i Nikola Milojević – glumac (Srbija), a na Festivalu će biti dodeljene dve nagrade – Gran pri „Joakim Vujić“ za najbolju predstavu u celini i Specijalna nagrada Grada Kragujevca.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar