Kokan Mladenović Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Čak i u kulturama koje su mnogo veće od ove naše, odlazak Majstora, jednog od retkih u istoriji, bio bi obeležen zastavama na pola koplja i pričom o vrednostima koje je celim svojim bićem i životom branio i zastupao, napisao je reditelj Kokan Mladenović na Fejsbuku.

Pismo prenosimo u celosti:

„Draga Državo,

Tvoj Predsednik je večeras ponovo izvodio svoje dijagnoze u šetnju na nacionalnim frekvencijama, a ja bih samo hteo da te podsetim da te je pre nekoliko dana zauvek napustio jedan od najvećih reditelja u tvojoj istoriji, onaj čije su predstave, za razliku od tvog Predsednika, promovisale ljubav, plemenitost i toleranciju. Taj isti reditelj je, ponovo „za razliku od tvog Predsednika“, bio istinski voljen u čitavom regionu i šire, vodio je za sobom čete glumaca željnih da kroz teatar svet učine boljim i srećnijim mestom.

Zamolio bih te zato, draga Državo, da ovih dana, na televizijama koje obično koristiš da promoviš vrednosti dijametralno suprotne od onih koje je promovisao Veliki Reditelj, emituješ njegove predstave, intervjue, izjave, komentare, jer ćeš tako pomoći sebi da se vratiš sa stranputice kojom ponosno koračaš. Čak i u kulturama koje su mnogo veće od ove naše, odlazak Majstora, jednog od retkih u istoriji, bio bi obeležen zastavama na pola koplja i pričom o vrednostima koje je celim svojim bićem i životom branio i zastupao. Verujem da u dubini duše i sama znaš, da je tvoj Predsednik samo jedan od desetina mešetara na visokoj funkciji i tek još jedno ime na tom spisku političkog polusveta koji čini našu političku istoriju. U odnosu na njega, ime i delo Reditelja koji nas je napustio, predstavljaju ideal kome bismo morali da težimo, ako želimo da nas i dalje bude i da ne crvenimo pred svetom i narodima.

Voleo bih da me, takva kakva si, teška za voljenje i još teža za razumevanje, iznenadiš i Onog koji je u tvoju kulturu (nasuprot milije ti nekulture) utkao celog sebe, ispratiš poštujući ono što je bio i napokon saslušavši ono što je imao da ti kaže.

Pun nepoverenja i dobre nade,

K. M.“

Bonus video: Oproštaj od Jagoša Markovića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare