Foto: Mateja Stanisavljevic/ATAImages, Stefan Tomasevic/ATAImages

Šok, tuga, praznina, nenadoknadiv gubitak, prerano, previše prerano, samo su neke od reakcija umetnika i pozorišta širom zemlje i ragiona na iznenadnu smrt reditelja Jagoša Markovića. Jedna od njih je i Vanja Ejdus koja je neutešna nakon što je saznala za tužnu vest.

Glumica je ostvarila neke od najvažnijih uloga u komadima koje je Marković režirao poput „Hasanaginice“ i „Ožalošćene porodice“. Za naš portal Vanja Ejdus piše:

– Jagoš. Jedna od meni najznačajnijih pozorišnih duša. Kada smo studirali glumu, svi smo maštali da budemo deo Jagoševog sveta. On je za mene bio srpski Felini. Čudo od talenta i mašte. Nije postojalo ništa slično na našim prostorima.

Ističe da je imala ogromnu privilegiju da radi sa njim, da ga upozna i da mnogo od njega nauči.

Foto: Promo/ Narodno pozorište u Beogradu

– Pre svega o radosti igre. O prepuštanju. Bio je neukrotivi talenat, večiti dečak, pozorište je u njemu vrilo. Odakle je ta lava izlazila? Iz nekog nepresušnog izvora dara sa kojim je rođen. Jedan i neponovljivi. Ogroman gubitak za pozorište. Za glumce. Za publiku. Svi smo ga obožavali! Pravio je antologijske predstave. Posebne za svako podneblje. Neutešna sam i ne mogu da poverujem da nas je toliko prerano napustio – zaključuje Vanja Ejdus.

Jagoš Marković, stalni reditelj Narodnog pozorišta u Beogradu i jedan od najistaknutijih srpskih pozorišnih reditelja, kao i čitavog regiona, preminuo je 22. septembra u 57. godini. Marković je bio autentičan i darovit stvaralac, koji nije podilazio diktatima trendova i koji je svojim jedinstvenim rukopisom stvarao pozorišna čuda nabijena energijom, maštom, duhovitošću i višim poetskim istinama, poručili iz Narodnog pozorišta u Beogradu u zvaničnom saopštenju o smrti. Datum i vreme sahrane i komemoracije biće naknadno saopšteni.

Bonus video: Oproštaj od Jagoša Markovića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar