Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Književna nagrada "Kočićevo pero" za proleće i leto 2022. godine dodeljena je književniku Milošu Latinoviću za knjigu "Etape noći" izdavačke kuće "Vulkan" iz Beograda, saopštili su organizatori.

Žiri u sastavu književnici Nikola Vukolić, Miljenko Jergović i Mladen Vesković doneo je jednoglasnu odluku da dodeli Latinoviću „Kočićevo pero“

za visoka dostignuća u savremenoj književnosti i odanost lepoti misli i reči Petra Kočića (1877-1916).

Roman „Etape noći“ fokusiran je na Banat i njegovu istoriju u širokom vremenskom opsegu od skoro pet vekova, od predvodnika seljačke bune protiv mađarskih zemljodržaca i vlastele Ðerđa Dože do devedesetih godina prošlog veka.

„Pisac nam propoveda o različitim događajima, istorijskim i fiktivnim ličnostima koje učestvuju u različitim etapama burne i neretko sasvim egzotične istorije Banata, koji je paradigma Evrope, u kojem se smenjuju različite uprave, carstva, vladari i vojskovođe, hajduci i pronalazači“, istakao je Vesković.

Prema njegovim rečima, „svi oni putuju kroz vreme, od sumraka do svitanja, kroz sedam etapa halucinacija, tragajući za sopstvenim identitetom, trpeći nepravde i sanjajući slobodu, u večnoj potrazi za smislom postojanja i ljubavlju“.

Kako je najavljeno, nagrada „Kočićevo pero“ koju dođeljuje „Zadužbina Petar Kočić Banja Luka – Beograd“ biće svečano uručena 16. septembra (12:00) u Vukovoj zadužbini u Beogradu.

Bonus video: Flavio Rigonat, osnivač i vlasnik izdavačke kuće „LOM“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar