Foto:Promo/Jugoslovenska kinoteka

Film "Ko to tamo peva’" u režiji Slobodana Šijana, po scenariju Dušana Kovačevića, biće prikazan u okviru 73. Kanskog filmskog festivala u zvaničnom programu "Kan klasik" na inicijativu producentske kuće "Centar film".

Svetska premijera digitalno restaurisane verzije remek-dela proglašenog za najbolji srpski i najbolji jugoslovenski film, 40 godina nakon premijere na najprestižnijem svetskom filmskom festivalu na kom je osvojio nagradu publike, u renomiranom programu koji će se ove godine zbog panedmije kovid-19 održati u okviru “Limijer festivala” u Lionu u oktobru i Rencontres Cinématographiques de Cannes u novembru 2020. godine, navodi se u saopštenju prenetom na sajtu Filmskog centra Srbije.

„Kan klasik“ predstavlja retrospektivu najznačajnijih ostvarenja iz istorije Kanskog filmskog festivala, pa će u okviru ovogodišnjeg izdanja biti prikazano 25 igranih i sedam dokumentarnih filmova, među kojima su, pored „Ko to tamo peva“, i ostvarenja „Raspoloženi za ljubav“ (In the Mood for Love) Vong Kar Vaija, „Ulica“ (La Strada) Federika Felinija, „Accattone“ Pjer Paola Pazolinija, „Pripremite maramice“ (Prépares vos mouchoirs) Bertrana Blijea…

„Vest me je obradovala. Lepo je kad se najznačajniji filmski festival na svetu seti vašeg filma posle 40 godina. To znači da će ga videti veći broj pravih ljubitelja filma u svetu i da film postaje deo jedne prestižne kolekcije kanskih otkrića koju će i mlađi gledaoci želeti da upoznaju“, rekao je tim povodom reditelj filma Slobodan Šijan, a prenose mediji.

Višestruko nagrađivana filmska priča „Ko to tamo peva“, sa plejadom domaćih glumaca, među kojima su Pavle Vuisić, Mića Tomić, Danilo Bata Stojković, Taško Načić, Dragan Nikolić, Neda Arnerić, Slavko Štimac, Boro Stjepanović i Aleksandar Berček, prati vožnju grupe ljudi dotrajalim autobusom „Krstić i sin“ ka Beogradu aprila 1941. godine, a vozilo sa svojim „zavrnutim“ putnicima „komična je slika jedne epohe u raspadanju, kraja jednog sveta koji će nestati u eksploziji i plamenu“.

Direktorka „Centar filma“ Jadranka Blanuša Vučković izjavila je povodom prikazivanja „Ko to tamo peva“ u Kanu da je „krunisanje kultnog klasika još jednim priznanjem, decenijama kasnije, od izuzetnog značaja za srpsku kinematografiju“.

„Prepoznavanje vrednosti trajnog dela i ponovni trijumf autentičnosti daju izuzetan podsticaj domaćem filmskom stvaralaštvu. „Centar film“ se već decenijama bavi očuvanjem kulturne baštine, promovisanjem i reprezentovanjem umetničkih dostignuća koja čine nacionalno i svetsko kulturno bogatstvo“, rekla je ona.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare