Jozef Bojs. Foto:Niklaus Stauss / AKG / Profimedia

Jozef Bojs jedan je od najznačajnijih umetnika posle Drugog svetskog rata, Dimitrije Bašičević Mangelos, rodonačelnek je konceptualne umetnosti kod nas.

Izložba „Ko neće da misli, leti napolje! – Jozef Bojs i Mangelos – 100 godina i umetnost danas“, koja će, kako saopštavaju organizatori, biti otvorena 26. avgusta (19) u Gete institutu u Beogradu, približiće nam delo dvojice velikih umetnika.

„Ko neće da misli, leti napolje! – Jozef Bojs i Mangelos – 100 godina i umetnost danas” 26. avgusta u Goethe Institutu- Foto: Promo

– U 2021. obeležava se vek od rođenja Dimitrija Bašičevića Mangelosa, osnivača i člana grupe Gorgona, rodonačelnika konceptualne umetnosti u našem regionu. Svet označava taj jubilej značajnim izložbama u Njujorku i Parizu, a kod nas ja sam dobila tu veliku čast da izložbom u organizaciji Gete instituta, označim ovaj jubilej jednog od najznačajnijih umetnika 20. veka, Jozefa Bojsa, zajedno za Mangelosom, kaže Ivana Bašičević Antić, jedna od kustosa izložbe „Ko neće da misli, leti napolje! – Jozef Bojs i Mangelos – 100 godina i umetnost danas“.

– Njihov rad je ostavio izuzetno dubok trag u umetnosti, te smo jedan segment izložbe posebno posvetili odgovoru naše, srpske scene na legat ova dva umetnika i time ga kontekstualizovali. Najzad, važno je spomenuti da se radovi Bojsa i Mangelosa nalaze u najprestižnijim muzejskim kolekcijama te je za našu publiku ovo retka prilika da vidi njihove originalne radove – ukazuje Ivana Bašičević Antić.

Kustos Selman Trtovac napominje da ova postavka ne obeležava samo jubilej, već se bavi i njihovim mišljenjem u vremenu i okolnostima koji se razlikuju od današnjeg.

– Njihove velike ideje su značajno uticale na umetničko mišljenje i shvatanje društveno poltičkih odnosa tada. Kjučna ideja vodilja za autore ove izložbe je pitanje šta te ideje znače za umetnike i društvene odnose danas.

Izložba će trajati do 18. septembra, a pored Galerije Gete instituta, održavaće se i u Umetničkom prostoru U10 i Novoj galeriji vizuelnih umetnosti NGVU u Beogradu. Pored izložbe, povodom ovog jubileja biće organizovan i prateći program s okruglim stolovima, predavanjima, projekcijama filmova i TV emisijama.

U galeriji Menjačnica Gete Instituta biće izložene fotografije, grafike i multipli iz lične kolekcije Karla Hajnca Rumenog i Mangelosovi radovi iz kolekcije Fonda Ilija&Mangelos i privatne kolekcije iz Zagreba. Karl Hajnc Rumeni, važan kolekcionar Bojsove umetnosti, potvrdio je organizatorima da su na raspolaganju za izložbu 40 signiranih grafika i multipla, 45 signiranih plakata, 50 signiranih poštanskih dopisnica i pozivnica kao i 20 signiranih kataloga-knjiga.

Kapri baterija Bojs. Foto: Promo

Odnos umetničkog legata Bojsa i Mangelosa sa savremenom umetničkom scenom u Srbiji biće tema dela postavke u prostorijama galerije U10. Taj odnos biće propitan kroz radove odabranih savremenih umetnika Sanje Latinović, Slobodana Stošića, Nadežde Kirćanski i Luke Cvetkovića, koji će specijalno za ovu izložbu produkovati nove radove inspirisane tragom dva velika umetnika – Bojsa i Mangelosa. Na taj način će impuls o mogućim odgovorima koji je legat rada Bojsa i Mangelosa doći direktno od umetnika.

U prostorijama galerije NGVU biće izloženi neki od originalnih radova Dimitrija Bašičevića Mangelosa, neke od vrednih multipli Jozefa Bojsa, kao i rad Damira Stojnića “Kujem uskrsnuće mrtvih” (2014), a svakodnevno će se emitovati film o Mangelosu u produkciji HRT-a pod nazivom „Jedno djelo“ autora Eveline Turković i Ane Marije Habjan.

Ilija Bosilj sa sinom Dimitrijem Bašičevićem Mangelosom, iz porodične foto-arhive.
Foto: Privatna arhiva

U petak, 27. avgusta u 20 časova u Gete institutu u Beogradu, biće prikazan film „Bojs“, nakon čega će dr Ivana Bašičević Antić i dr Selman Trtovac voditi razgovor Karlom Hajncom Rumenim, kolekcionarem koji za ovu izložbu pozajmljuje Bojsova dela.

U petak, 3. septembra u Umetničkom prostoru U10, u 18 časova biće održan razgovor Zorana Pantelića i dr Ivane Bašičević Antić povodom publikacija „Crveni horizont“ Dejana Sretenovića (kuda.org), i „The Art of Direct Action – Social Sculpture and Beyond“ (Sternberg press, 2019.) . Za četvrtak 9. septembar, zakazan je razgovor o umetnicima sa Biljanom Tomić i Ješom Denegrijem u prostorijama Gete instituta. U četvrtak, 16. septembra u galeriji NGVU biće emitovan film „Bojs“ i održan razgovor kustosa izložbe, dr Ivane Bašičević Antić i dr Selmana Trtovca, o Mangelosu i umetnosti danas u odnosu na Bojsa.

U okviru saradnje sa Gete institutom u Sarajevu u Zagrebu, izložba će se nakon Beograda u nešto izmenjenom obliku prikazati i u Muzeju savremene umjetnosti u Banja Luci i u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. Kustosi i saradnici beogradske izložbe su dr Ivana Bašičević Antić, dr Selman Trtovac, tim U10, i tim NGVU.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar