Đorđe Roš sa suprugom Ostom na Hvaru Foto:Arhiv SANU-a

Na Svetoj Gori, u centru srpske duhovnosti, ljubopitljive posetioce intrigira kameni spomenik na kome je uklesano ime Đorđe S. Roš. Ko je taj čovek? Nemac, Francuz, Jevrejin?

– Život jedinog civila koji počiva na Atosu u hladu manastira bio je poput filmske priče. Bio je ratnik, pilot, avanturista, biznismen, mecena, kolekcionar, poliglota, diplomata, počasni konzul, sportista. Dobrotvor i darodavac Srpske crkve. Govorio je četiri strana jezika. Reč je o čoveku neverovatno čvrstog, vojničkog karaktera – priča za Nova.rs Dušan Krstić, autor knjige „Gospodin Roš“ u izdanju Prometeja i RTS.

Đorđe i Dušan Roš Foto: Privatna arhiva Đine Šenk Roš

Đorđe Roš je bio, dodaje, pripadnik generacije hrabrih intelektualaca i velikih patriota među kojima su Deroko, Strahinja Bane Nušić, Krakov, Sondermajer, Kirhner… Bio je pilot u Prvom svetskom ratu, a pod komandom majora Gavrilovića učestvovao je u odbrani Beograda 1915. i te dane je opisao u svojim memoarima „Na Dunavskom keju“, koje je objavio 1931. godine.

– Kada sam čuo priču o njemu, rodila se ideja da sa rediteljem Banetom Sušićem snimim dokumentarni film o njemu. Počeli smo ali stali smo jer nismo imali budžet. Ja sam nastavio istraživanje i počeo da sklapam priču za knjigu – objašnjava Krstić.

Biografiju Đorđa Roša, kako kaže, pisala je njegova ćerka Jelena.

– To je romansirana biografija čiji su delovi korišćeni za mnoge novinske članke i feljtone koji su izlazili u novinama. Te beleške do sada nikada nisu objavljene u celini, i upravo je to bio jedan od razloga da ih ubacim u svoju knjigu. Odnosno, njena sećanja su mi poslužila za delove koji nedostaju.

Istraživanje je trajalo skoro godinu dana i to je, kaže Krstić, najuzbudljiviji deo stvaranja za svakog autora.

– Pročitao sam sve članke koje sam pronašao o njemu, a potom uradio intervju sa Nikolom Kusovcem, koji ga je upoznao u poslednjim godinama života i mogao da ispriča svoje impresije kakav je bio Đorđe. Uspeo sam da stupim u kontakt sa njegovom sestričinom Đinom Šenk Roš, koja živi u Beču. Neke zanimljive fotografije i podatke, kao i lične prepiske iz života njenog oca i strica sam dobio upravo od nje.

Rošovi su, napominje naš sagovornik, poreklom iz Slovenije i o njihovoj porodici je pisao profesor Martin Grum s Instituta za kulturnu istoriju SAZU. Od njega je dobio sve podatke o ovoj porodici koja ima pisane tragove još od 17. veka.

– Neke lične stvari su Đorđeve ćerke poklonile Narodnom muzeju u Čačku. Interesantno je i to da je garderoba Rošovih i njihovih slugu, nakon što su im konfiskovane kuće u Katićevoj br. 8 i 10, završile u Muzeju primenjene umetnosti. Roš je ostavio mnogo pisanih dokumenata koji su pomogli pri sklapanje priče, različite prepiske na nemačkom, španskom i francuskom sa svojim saradnicima.

Ono što je, po mišljenju Krstića, najzanimljivije jeste to što je Đorđe Roš odbijao poraz. Ne samo u ratu, već i u životu i u sklapanju poslova.

Dušan Krstić Foto:Privatna arhiva

– Bio je uporan i istrajan, možda bi nekima sa današnjih stanovišta delovao i gord, ali on se uvek borio za ono u šta je verovao. I na neki način borio se za boljitak očuvanja nacionalnog identiteta. Jedna od zanimljivih stvari koja se tiče i naše istorije jeste da je nakon martovskih protesta i puča 1941, Đorđe Roš bio ovlašćen od naše vlade za pregovore sa nemačkim diplomatama. Bile su poznate njegove ranije intervencije kod Hermana Geringa kada su Nemci obustavili isporuku Meseršmit aviona. Ove letelice su između dva svetska rata bile među najboljim avionima na svetu. Nakon njegovog angažovanja, avioni su bili isporučeni vojsci Kraljevine Jugoslavije. To je bio jedan od razloga da naša vlada na čelu sa Dušanom Simovićem pokuša da iskoristi Roša u pregovorima sa Nemcima i izbegne rat. Iz nekog razloga on nije dobio dozvolu da ide lično kod Hitlera i pregovara o eventualnom obustavljanju napada na Kraljevinu Jugoslaviju. Ovo je samo jedna od interesantnih priča o njegovom uticaju – otrkiva Dušan Krstić, koji se nada da će uspeti da završi i dokumentarni film o Đorđu Rošu.

Inače, Đorđe Roš je jedan od junaka serije „Vera“ o Veri Pešić, srpskoj Mata Hari, a tumači ga Željko Dimić (Jack Dimich).

Bonus video: Milena Marković

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar