Foto: Promo/Muzej savremene umetnosti

Nakon završetka četvoromesečne izložbe Mrđana Bajića "Nepouzdani pripovedač" Muzej savremene umetnosti postao je bogatiji za jedno delo umetnika u Parku skulptura, saopšteno je iz MSU.

Izložba Mrđana Bajića „Nepouzdani pripovedač“ bila je sve do prekjuče čitava četiri meseca postavljena na svih pet nivoa Muzeja savrmene umetnosti i u Parku skulptura, a publika je mogla da vidi više od 150 radova od kojih je 12 umetnik namenski napravio zarad postavke.

Bajićevo predstavljanje u MSU videlo je proteklih meseci 21.000 posetilaca, a umetnik, od poslednjeg izbornog turnusa u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti i član SANU, „darovao“ je Muzeju savremene umetnosti jedno delo. Naime, rad iz Bajićeve najnovije produkcije „Brandeburška kapija“, zahvaljući saradnji sa Fondacijom Lana Bekavac, u neposrednom okruženju MSU, u Parku skulptura ostaje na neodređeno vreme.

Mrđan Bajić, Otvaranje izložbe Nepouzdani pripovedač u Muzeju savremene umetnosti Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

„Brandeburška kapija“ primer je umetnikovih kontinuiranih istraživanja izražajnih potencijala sadejstva različitih materijala (kamen, inoks, gvožđe), navode iz MSU, dodajući da u tematskom polju, u karakterističnom autorovom poigravanju s referencama i simbolima (isečak originalne berlinske Trijumfalne kapije reinterpretiran je u gornjem delu uvođenjem džinovskih trofejnih jelenskih rogova) otvara niz pitanja o dominaciji i preovlađujućem narativu u evropskim i širim globalnim geopolitičkim odnosima…

Bonus video: Otvaranje izložbe Mrđana Bajića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar