Mrđan Bajić Foto:Suzana Sudar/Nova.rs

Dobio sam pola godine jednog muzeja koji mi je dao fantastičnu šansu i moram da kažem, možda neskromno, da sam je prilično dobro iskoristio i na dobrobit sebi i instituciji i profesiji, sumirao je utiske za Nova.rs Mrđan Bajić nakon zatvaranja njegove retrospektivne izložbe „Nepouzdani pripovedač“ u Muzeju savremene umetnosti.

Izložba jednog od naših najznačajnijih umetnika današnjice, okončana danas, koja je pratila sve faze razvoja njegovog stvaralaštva, skulptorskog rada i crtački opus, bila je postavljena na svih pet nivoa i u neposrednom okruženju Muzeja. U postavci je bilo 168 dela, od toga 15 novih, namenski rađenih, a čak između 70 i 80 odsto njih nikada nije viđeno u Beogradu.

– Ovo je prva ovako velika muzejska izložba i zahvalan sam. Moja relacija sa Muzejom savremene umetnosti je bila dosta komplikovana, ne uvek pozitivna, što je i normalno za ljude i institucije koji veruju u svoja ubeđenja i prate ih, potpuno je svejedno da li je to pogrešno ili tačno, ali je dosledno. I ona se eto završila na fenomenalan način – kazao je vajar, redovni profesor FLU i dopisni član Odeljenja umetnosti SANU za naš sajt.

Biljana Srbljanović Foto:Suzana Sudar/Nova.rs

Publika je posebno pohrlila pre dva dana, kada je vođenje izložbe preuzela dramska spisateljica Biljana Srbljanović, autorka performansa koji je izvela glumica Vesna Trivalić kao čuvena Cakana iz serije „Otvorena vrata“.

– Baš za ovu izložbu sam spremao rad koji se zove „Novi Beograd“, to je četvorospratnica, modernističko-emancipatorska, koja je okrenuta naopako i u kojoj živi 66 medvedića, kao neka vrsta miksa generacija. Napravio sam izmišljeni spisak stanara, a Biljana je uradila sinopsis, oživela ih, dala im glasove. Sa njom sam 1994. radio na seriji „Otvorena vrata“, kada me je pozvao reditelj Miloš Radović, a ideja je bila da vizuelizujem deo koji se tiče glavne junakinje Katarine Anđelić Cakane koju je tumačila Vesna Trivalić. Bilo je to divno iskustvo. Ali, iz ove perspektive se desilo nešto sasvim čudno. Ja sam, pokušavajući da izmislim umetnost neke druge osobe, pomalo ponovo izmislio i sopstvenu umetnost koja ima uticaj na ovo što sada radim. I eto, srećom, svi smo živi i zdravi i taj vremenski lup je toliko razvijen da smo pomislili da se te četiri ličnosti – ja kao ja, Vesna Trivalić kao Vesna Trivalić, Cakana kao osoba koja je umetnica i ja kao izmišljeni umetnik koji je uradio te radove, nekako ukrstimo i sretnemo. Jer, ovo što izložba na neki način jeste kako se fikcija i realnost mešaju. Tako je Vesna prepričavala stanare tog izmišljenog solitera, dajući uput i otvarajuću dramu koja je u pripremi. A kako se dese i pravi susreti, okačili smo za tu priliku crteže za „Otvorena vrata“ i to je taj trenutak kada se upliću fikcija i istina i ostavlja vas zbunjenim šta je istina a šta je umišljaj – objasnio je cenjeni umetnik.

Vesna Trivalić Foto:Suzana Sudar/Nova.rs

Ono što je bilo neminovno da upitamo jeste zašto ova izložba, za koju je postojalo izuzetno veliko interesovanje, nije produžena.

– To su me mnogi pitali, ali to nije bilo u planu. Trajala je puna četiri meseca, pripremali smo je mesec dana, isto toliko vremena će biti potrebno da je demontiramo. I svi koji su učestvovali su poginuli od rada. I sa setom, ali i sa zadovoljstvom što je jedan posao dobro urađen, završili smo je. Osećaj je fantastičan, i privatnog zadovoljstva i satisfakcije s jedne strane, a s druge, ubeđenje da profesija savremenog umetnika ima neku svoju funkciju i da dobacuje do ljudi da njihovi iskazi budu viđeni i da ih razumeju. Ostaje virtuelna tura koja može da se vidi na mom sajtu, ostaju radovi, ali u ovoj kombinaciji koja je bila prilagođena baš ovom prostoru više se neće ponoviti. Eto, 20 hiljada posetilaca je došlo da gleda samo jednog umetnika, i mislim da je to osvežavajuće za celu profesiju – zaključio je Mrđan Bajić.

Bonus video: Otvaranje izložbe Mrđana Bajića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar