Foto: A.K./ATAImages;Zorana Mandic ATA; Antonio Ahel ATA

Mesecima unazad, još pre nego što su i raspisani a potom i održani u decembru izbori u Srbiji, spekuliše se ko bi mogao da bude ministar kulture u novoj Vladi Srbije. A ko bi trebalo da preuzme ovu funkciju i odgovornost za ministarstvo koje ima najmanji budžet, ne samo u okruženju nego i šire, trebalo bi da se sazna najkasnije do 1. maja.

Do tog famoznog datuma, vodi se, kolokvijalno rečeno, pravo mešetarenje, saznaje Nova.rs.

Mnogo pre nego što su izbori bili „definitivna stvar“ moglo se čuti po kuloarima da Maja Gojković ne želi ponovo da preuzme tu odgovornost. Ministarstvo kulture, tada i informisanja, preuzela je, podsetimo, 2020. i na čelu bila dve godine, sve do raspisivanja vanrednih izbora. I tad joj je, nakon okončanja izbora 2022. bila uslišena molba da ostane na ovoj poziciji.

Maja Gojković Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

– Izuzetno bih volela, bila bi mi čast i kompliment da nastavim ovaj mandat – govorila je tada Gojković.

I bi tako. Ostala je na poziciji ministarke kulture i poveren joj je novi mandat krajem oktobra 2022. godine. Međutim, početkom prošle jeseni počele su da „kolaju“ informacije da političku karijeru želi da nastavi u diplomatskim vodama. Rumorilo se da je zainteresovana za poziciju ambasadora u Beču. Posle austrijske prestonice koja je, navodno bila „gotov dil“, spekulisalo se i s eventualnim diplomatskim nameštenjem u Sloveniji.

A kako su isplivale informacije o, ako hoćete, željama ili htenjima Maje Gojković, tako se kao siguran kandidat za novog ministra kulture pojavilo jedno iskusno ime u „vodama kulture“.

Foto: TANJUG/ RADE PRELIĆ

U pitanju je Dejan Ristić – istoričar, prevodilac, scenarista. Kratko je obavljao dužnost upravnika Narodne biblioteke Srbije (2012/13), nakon čega je prešao u Ministarstvo kulture. Za vreme vakta Ivana Tasovca bio je državni sekretar u ovom ministarstvu i na toj poziciji proveo dve godine. Izabran za narodnog poslanika na listi SNS-a na decembarskim izborima, i to kao treći na listi, figurirao je kao „sigurna opklada“ za novog prvog čoveka u Vlajkovićevoj 3. Pre dva meseca na pitanje našeg portala da li će biti novi ministar kulture kratko je odgovorio: „Nemam komentar„. Međutim, direktor Muzeja žrtava genocida od 2021. poslednjih dana nije tako izvestan na ovom mestu…

Kako nezvanično saznajemo, Maja Gojković se predomislila i ipak želi da ostane u „oprobanoj“ fotelji. Našem portalu je rečeno da dosadašnja ministarka kulture želi da završi započeti posao i da „kopa“ da ostane na istoj poziciji.

Lazar Ristovski Foto: Goran Srdanov/ Nova.rs

Ali, od kada je Vučić krenuo da „kroji“ novu Vladu Srbije, pominjala su se u kulturnoj javnosti i razna druga imena koja bi mogla da preuzmu ovaj resor. Među njima su bili Lazar Ristovski, glumac, reditelj i producent, koji, navodno, nikako nije hteo da se poduhvati ove obaveze, pa dirigent Dejan Savić, nekadašnji direktor Narodnog pozorišta, koji je već godinama savetnik za kulturu predsednika Aleksandra Vučića.

Dejan Savić Foto: A.K./ATAImages

Navodno se i nekadašnji sekretar za kulturu Grada Beograda, koji trenutno obavlja funkciju vršioca dužnosti direktora Filmskog centra Srbije Ivan Karl sam preporučivao, a slična je stvar i s operskom pevačicom Ljubicom Vraneš.

Ljubica Vranes
Ljubica Vraneš Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC

I dok su neki mediji kao novog ministra kulture spominjali Nikolu Selakovića, bivšeg prvog čoveka u Ministarstvu pravde i onom spoljnih poslova, koji s umetnošću dodirnih tačaka nema, rečeno nam je da bi ovaj pravnik to doživeo kao „degradaciju“.

Nikola Selaković Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Poslednjih dana, prema našim saznanjima, u trku za dobijanje resora Ministarstva kulture uključio se i SPS. Ako im izmakne stalno mesto glavnokomandujućeg u Ministarstvu prosvete, postoje realne šanse da zauzmu fotelju u Vlajkovićevoj 3.

Bonus video: Maja Gojković nikad nije bila deo kulture

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare