Vraćamo se na posao punom parom, ističu domaći izdavači i, sa jednim okom na pandemijskoj krizi, najavljuju desetine, pa i stotine novih izdanja do leta, a među njima i više kapitalnih izdanja.

Vanredno stanje je ukinuto i knjižare su proradile, čime je prvobitna slika o slomu tržišta knjiga u Srbiji donekle ublažena. Izdavači su se vratili ranije započetim projektima, prve knjige već su objavljene, a u pripremi su i brojni naslovi iz svih oblasti – od beletrističkih hitova, preko modernih klasika koji se prvi put pojavljuju na srpskom, reizdanja kultnih naslova, ali obogaćenih kritičkim aparatom ili predgovorima autora, do kapitalnih dela. Po broju naslova u pripremi, očekivano, prednjače najveći izdavači, ali i oni manji najavljuju izdanja vredna pažnje čitalaca.

Laguna

„Laguna“ praktično nije ni prekidala izdavanje novih naslova tokom vanrednog stanja. Iz ove kuće je od 28. marta do danas objavljena 41 nova knjiga, među kojima su i roman Dejana Tijaga Stankovića „Zamalek“, knjiga za decu „Hej, Batadeko!“ Pola Makartnija, „Srpske zemlje Nemanjića“ Marka Aleksića, „Noćni šaptač“ Aleksa Norta, „Dete me izaziva“ Izabel Fijioze…

Do kraja maja najavljen je još 21 novi naslov, a uz to i četiri iz serijala „Vučko Plavić“ i još dve knjige za najmlađe („Za pametnu bebu – učimo reči“ i „Svet životinja – učimo reči“).

Među knjigama čiji se izlazak očekuje do kraja meseca su i dva čuvena romana Džona Faulsa „Čarobnjak“ i „Sakupljač“, „Dobar dan, tugo“ Fransoaz Sagan, „Sveće gore do kraja“ Šandora Maraija, izbor iz poezije Mike Antića, monografija „Beograd naše mladosti“ Jovana Đorđevića, „Služba“ Gorana Živaljevića, beletristrički hitovi poput „Hajke“ Lusi Foli, „Dvadeset jedne istine o ljubavi“ Metjua Diksa, naučno-fantastičnog romana „Cena radosti“ Stivena Eriksona, kao i priručnici poput „Doktore, umirem“ ili “Kompas ishrane”.

 

Do leta je, navode u „Laguni“, u pripremi još najmanje 16 novih izdanja, među kojima su i „Izdajstvo lirike“ Mike Antića, „Profesionalac“ Dušana Kovačevića na engleskom ili „Dobro došla u Ameriku“ Linde Bustrem Knausgor, bivše supruge autora „Moje borbe“.

Vulkan

Iz „Vulkana“ među novim naslovima izdvajaju roman „Institut“ majstora horora Stivena Kinga, romansiranu biografiju Džeka Londona „Mornar na konju“ Irvinga Stouna i izabrana dela Čarlsa Dikensa i sestara Bronte.
Ovaj izdavač najavljuje i skori izlazak romana „Peto dete“ Doris Lesing, „Doktora Dulitla“ za najmlađe ili priručnik „Kako da izbegnemo koronu“ dr Vanga Džoua.

Geopoetika

Otkravljuju se polako prilike u izdavaštvu i knjižarstvu, ocenjuje Vladislav Bajac iz „Geopoetike“ i kaže da ova kuća već priprema nekoliko izdanja do leta.

– Prvo će nam oko 25. maja izaći „Mali dečak“ Lorensa Ferlingetija, a potom tih dana i roman „Braća po duši“ Davida Diopa, Francuza senegalskog porekla o Afrikancima na evropskom frontu u Drugom svetskom ratu. Diop je dobito prošle godine nagradu „Gonkur“ za mlade, a i nagradu studenata romanistike u Srbiji. Nastojimo zato da dogovorimo i dve onlajn sesije u kojima će on razgovarati sa studentima iz žirija sa našeg fakulteta, kao i sa novinarima. Sredinom juna krećemo i sa izdavanjem romana Mirče Elijadea, prvi je „Bengalska noć – Mai Trej“. U planu je i knjiga Katke Kasabove, bugarske autorke koja živi u Velikoj Britaniji. Ona nije još poznata kod nas, a njena knjiga “Granica” je geopoetska knjiga o Balkanu – kaže Bajac.

Dereta

U izdavačkoj kući „Dereta“ nastavljaju sa modernim klasicima u ediciji „20. vek“ objavljivanjem romana “Čarobni april” Elizabet fon Armin i dugo očekivanog kritičkog izdanja kultne „Lolite“ Vladimira Nabokova“ koje je priredio Zoran Paunović. Među izdanjima u planu su i roman „Ribe“ Melise Broder, kao i španski bestseler „Otadžbina“ Fernanda Aramburua, po kojoj je snimljena serija za HBO.

„Dereta“ bi, kako navode u ovoj kući, trebalo uskoro da objavi i romane savremenih domaćih autora, „Frakturu“ Nenada Teofilovića i „Purpurnu dekadu“ Vladimira Kopicla, kao i nova izdanja dela „Kap španske krvi“ i „Ljubav u Toskani“ Miloša Crnjanskog i završni tom „Putopisa“ Stanislava Krakova.

Arhipelag

– Zaustavili smo izdavanje nekoliko knjiga zbog vanrednog stanja i morali smo da promenimo planove, tako da do kraja maja šaljemo prve knjige u štampariju. U prvoj polovini juna trebalo bi da izađe zbirka pesama Jelene Lengold, kao i knjiga priča Ratka Dangubića. Neka ćemo izdanja planirati u skladu sa tim kako se na sve bude odražavala situacija sa pandemijom, s obzirom na to da nema javnih manifestacija i književnih događaja, odnosno neposrednog dodira sa čitaocima, što je veoma važno da objavljene knjige budu i adekvatno prihvaćene – kaže Gojko Božović iz „Arhipelaga“.

Akademska knjiga

Novosadska „Akademska knjiga“ priprema brojne naslove do leta, a dinamika njihovog izlaženja će, kako kažu u ovoj kući, zavisiti i od toga koliko bude novca.
– Uskoro ćemo objaviti novi roman nobelovca Le Klezioa „Alma“, kao i romansiranu biografiju Mileve Marić Ajnštajn, „Ajnštajn i ja“ italijanske fizičarke Gabrijele Grejson. Takođe, očekuje nas autobiografski roman novosadskog pisca Lasla Vegela „Nesahranjena prošlost“ i Vase Pavkovića „Eho Beograda“ – kaže direktorka Bora Babić i dodaje da uskoro izlazi i „Psihoterapija Bogom“ Borisa Sirilnika.

Ovaj izdavač poznat je i po izdanjima iz društveno-humanističkih nauka. Iz tog domena, u pripremi su Elijadeovi „Mitovi, snovi i misterije“, „Kapital i ideologija“ Tome Piketija, „Kapitalizam sam“ Branka Milanovića, „Kao lopov u noći“ Slavoja Žižeka i „Narod, vlast i profit“ nobelovca Džozefa Stiglica, a za objavljivanje je spremna i knjiga vodeće svetske ekonomistkinje Marijane Macukato „Preduzetnička država“.

Od izdanja posvećenih istoriji, kaže Bora Babić, u pripremi su „Muslimani istočne Evrope“ Natali Klejer i Gzavijea Bugarela, „Preobražaj sveta, jedna istorija devetnaestog veka“ Jirgena Osterhamela i „Ideja moderne Srbije u socijalističkoj Jugoslaviji (1968-1972)“ Milivoja Bešlina.

– Objavljujemo i „Agon i melanholiju – život i delo Miloša Crnjanskog“ Gorane Raičević, kapitalno delo na skoro 1.000 strana, a iz nauke o književnosti uskoro izlazi knjiga Ane Vukmanović „U traganju za izvor-vodom“ i „Među svojima“ Slavka Gordića – ističe ona.

Klio

I beogradski „Klio“ priprema nova izdanja iz više oblasti, među kojima su i kapitalna dela. Direktor ove kuće Zoran Hamović navodi da su završeni romani „Ožiljak“ Sare Mese , u prevodu Ane Marković sa španskog, i roman „Tri sata ujutru“ Đanrika Karofilja.

Pred izlaskom iz štampe je i sociološko-politička studija Dijega Fusara „Misliti drugačije“ (u prevodu Marina Pavića), reizdanje „Intelektualne istorije Evrope“ Marvina Perija u prevodu Đorđa Krivokapića, a u ediciji „Polis“ kapitalno izdanje “Istorija Evrope od 400. do 1000. godine” Krisa Vikama (u prevodu Marine Adamović Kulenović).

– U ediciji „Imago“ posvećenoj knjigama iz psihologije izlazi „Povratak razgovora“ Šeri Terkl, u prevodu Marine Vicaković. Već smo objavili njenu knjigu „Zajedno sami“ i ovo je neka vrsta nastavka, a Šeri Terkl poznata je po tome što je, da kažemo tako, tehno-pesimista – navodi Hamović i dodaje da je u priremi i „Kapitalizam nadziranja“ Šošane Zubof u prevodu Jelene Petrović.

Booka

Beogradska „Booka“ najavila je objavljivanje više knjiga u naredna dva meseca sa naslovima iz „najbolje savremene književnosti“. Prvo će, kako navodi prvi čovek ove izdavačke kuće Ivan Bevc, 20. maja izaći reizdanje romana Lane Bastašić „Uhvati zeca“. Za razliku od „Kontrastovog“ izdanja iz 2018, kada je ovaj roman ušao u najuži izbor za Ninovu nagradu, u dopunjenom izdanju će se naći i pogovor autorke Lane Bastašić, koju mnogi porede sa Elenom Ferante.

– Početkom juna iz štampe izlazi jedan od najvećih japanskih bestslera, roman ovenčan brojnim nagradama, „Profesorova tašna“ Hiromi Kavakami, dirljiva i elegična priča o ljubavi dve, na prvi pogled nespojive osobe, a sredinom meseca i „Tri žene“ Lise Tadeo, delo koje je izazvalo pravu senzaciju u SAD kada je pre manje od godinu dana objavljeno. Autorka je provela godine istražujući intimne živote tri žene i to objedinila u jednu od najiskrenijih, najbrutalnijih i najrealnijih knjiga koje ćete pročitati ove godine. Nefikcija koja se čita kao najuzbudljivija fikcija – najavljuje Bevc.

Početkom jula će se, dodaje on, pred čitaocima naći i novi veliki hit Frederika Begbedea, „Čovek koji plače od smeha“.– Listu naslova koji nas očekuju do kraja jula zaključuje monumentalno delo Miljenka Jergovića „Rod“, njegov magnum opus i jedno od onih dela koji definišu književnost i jezik jednog celog podneblja – navodi Bevc.

Kontrast

„Radimo punom parom i pripremamo nova izdanja“, kaže i Vladimir Manigoda, osnivač beogradskog „Kontrasta“. Ovaj izdavač je u prvim danima krize objavio roman „W“ Igora Štiksa, a najavljuju i nova izdanja u narednih mesec-dva.
– U priremi su „Tehanu“ Ursule le Gvin, „Malina“ austrijske pesnikinje Ingeborg Bahman, „Ovo nije zemlja za strance“ kultnog američkog pisca Kormaka Makartija, roman „Led 3“ Jaceka Dukaja, kao i knjige „Marko Aurelije – stoičko učenje ili kako vladati kao rimski imperator“ i izdanje iz popularne psihologije „Beli vitez – spasite sebe potrebe da spasavate druge“ – navodi Manigoda.

Lom

I Flavio Rigonat, vlasnik izdavačke kuće ponovo radi punom parom. Za sledećih mesec dana najavio je izlazak najmanje osam naslova.

– Imamo novu knjigu poezije Olje Savičević Ivančević „Divlje i tvoje“, roman manje poznatog pisca iz Bosne Ognjena Todorovića „Dok se sve ne zbude“, žanrovski mešovitu knjigu Dragana Markovine „Usamljena djeca juga“, Hamsunove „Žene na studencu“, prvi njegov roman nakon što je dobio Nobelovu nagradu, a tu je i knjiga Vernera Hercoga „O hodanju po ledu“ u kojoj opisuje svoje pešačenje do Pariza sa namerom da spase svoju mentorku. Izlazi i „Dnevnik 2013 – 2020“ Bore Ćosića, obimna knjiga u kojoj je poslednja beleška napisana 1. maja. Tu je i „Prva trećina / Prepiska“ Nila Kesidija, poznatog iz Keruakovog romana „Na putu“, a prvi put na srpskom objavićemo i roman Semjuela Beketa „Marfi“, sa komentarima koji olakšavaju čitanje – kaže Rigonat, dodajući da će do tada možda biti objavljena i zbirka novosadske pesnikinje Vitomirke Trebovac, te da očekuju ugovor za još jednu knjigu Džona Fantea.

Kreativni centar

– Knjižare nisu radile, ali naš kreativni tim je odlično iskoristio ova dva meseca pauze i pripremio mnogo toga novog. Prva knjiga koja je već u štampi je duhoviti „Gospodin Oliver“ Dragane Mladenović sa ilustracijama Dušana Pavlića, što je početak istoimene serije namenjene čitaocima početnicima. Tu je i interesantna ilustrovana istorija za decu „Mi i naša istorija“ i nekoliko knjiga namenjenih roditeljima, među kojima i „Od mrvice do zvezde“ Milice Lazarević Jekić. Očekujemo da uskoro stigne iz štamparije i „Polazak u školu” Simeona Marinkovića sa ilustracijama Dušana Pavlića namenjen predškolcima – kaže Jelena Dragojlović iz „Kreativnog centra“.

U „Kreativnom centru“ navode i da pripremaju nastavke svojih ranijih edicija, kao i “brojne koprodukcije”, pa u narednim mesecima očekuju i knjige za kupanje namenjene najmlađima, a do kraja leta i nove zvučne knjige o psu Peci (u ediciji u kojoj su do sada objavljene popularne “Peca svira rok”, “Peca svira džez”, “Peca sluša hip-hop”…)

Čarobna knjiga

Novosadska „Čarobna knjiga“ najavila je izlazak bestselera „Panov lavirint“ Giljerma del Toroa, kao i stripove „Komanča 1“, šestu knjigu Gosinijevog „Asteriksa“, „Povratak mračnog viteza“ Frenka Milera, „Inkvizitora“ Đanfranka Manfredija i „Naopačke“ Luke Enoka.

Urban Reads

Najvažnije izdanje u naredno vreme i u „Urban Readsu“ biće strip – „Snowpicer“, koji pripremaju zajedno sa „Makondom“.

– Osim toga, u narednih mesec dana trebalo bi da izađu i završeci serijala „Legenda“, „Uspon Crvenog“ i „Recke smrti“, za leto pripremamo novi roman autorke „Seks i grad“ Kendas Bušnel pod nazivom „Pravila ponašanja za devojke“, inspirisan pokretom #MeToo – kaže Jasmina Marković Karović iz „Urban Readsa“.

Izdanja drugih izdavača

Među novim naslovima uskoro bi trebalo da se nađu i Gogoljev „Šinjel i druge priče“ i zbirka njegovih fantastičnih i horor priča, kao i Ocuićijev roman „Gotika“, u izdanju kuće „Tanesi“, novosadski „Prometej“ priprema nova izdanja iz „popunjenog izdavačkog plana za 2020. i 2021. godinu“, nova izdanja priprema i „Službeni glasnik“, a u „Karposu” navode da su u pripremi Liotarovo „Postmoderno stanje“, biografije Žaka Lakana i El Greka, „Istorija novogrčke književnosti“, dvotomni „Carigrad“ Edmonda de Amicisa…

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar