Vlada Divljan Foto: Goranka Matić

Poznati pijanisti Aleksandar Šandorov i Nemanja Nikolić, iz sastava "4 Maljčika", objavili su danas - na rođendan Vlade Divljana, singl i spot "Rusija", klavirsku verziju pesme grupe "Idoli", prožetu delom ruskog kompozitora Sergeja Prokofjeva.

Tandem pijanista već je snimao spotove kao singlove za kompozicije preminulog rok muzičara Divljana – „Retko te viđam sa devojkama” i “Dok dobuje kiša”, a sa novim, koji je potpisao Bratislav Stevanović kao mini trilogijom, „4 Maljčika“ najavljuju koncertni album snimljen na Kolarcu u Beogradu krajem 2020. godine, kada su na specifičan način izveli spoj muzike Divljana (1958-2015) i Prokofjeva (1891-1953), saopštio je „Long Play“.

Autorska pesma „Rusija“ se pojavila na čuvenom albumu „Idola“ – „Odbrana i poslednji dani”, a kasnije i na samostalnom Divljanovom albumu „Odbrana i zaštita“.

Pijanisti Aleksandru Šandorovu, inače dugogodišnjem Divljanovom saradniku, ideja da pesmu “Rusija“ prožme kratkim uvodom – samim početkom Trećeg koncerta za klavir i orkestar Prokofjeva, sinula je na snimanju dokumentarnog filma „Nebeska tema – Priča o Vladi Divljanu“ Mladena Matičevića iz 2019.

Ali i pre toga pijanista, bliski prijatelj i saradnik na prvom Divljanovom samostalnom albumu „Tajni život A. P. Šandorova“ (1988), kao i član Vladinih pratećih bendova Old Stars i Nevladina organizacija, sa pokojnim kantautorom je odavno maštao o spoju dve muzike.

Aleksandar Sandorov
Aleksandar Šandorov Foto:Promo/Longplay/Dušan Stojančević

– Gajim veliku strast prema muzici Prokofjeva, on mi je pored Mocarta omiljen kompozitor, kao i Vladi. Uz podršku upravo Vlade sam magistrirao na “Trećem koncertu za klavir i orkestar“ i time se proslavio – reči su Šandorova, koji je godinama kasnije, tokom snimanja dokumentarnog filma “Nebeska tema“, jednu malu temu Prokofjeva razvio u Vladinu pesmu i odmah shvatio koliko to dobro zvuči.

– Vlada i ja smo inače razgovarali da bi bilo zanimljivo da u nekim kasnijim godinama, svoje muzičke ideje predstavimo u Kolarcu. Njegova bolest nas je sprečila da to realizujemo – prisetio se Šandorov.

Profesor na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu Šandorov je sa svojim kolegom pijanistom Nemanjom Nikolićem premijerno predstavio spoj muzike Divljana i Prokofjeva, na dva koncerta iste večeri 30. oktobra 2020. godine u Kolarcu.

Vlada Divljan, jedan od najuticajnijih muzičara sa ovih prostora rođen je 10. maja 1958. godine u Beogradu. Preminuo je 4. marta 2015. u Beču, u 56. godini života posle duge i teške bolesti.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare