Foto:Marko Đoković/Beogradska filharmonija

Beogradska filharmonija je sinoć priredila poseban koncert u čast Ivana Tasovca na kojem je predstavila najekskluzivniji instrument današnjice, klavir poslednje generacije Stenvej Spirio r, sa njegovim ugraviranim potpisom. U programu koji je usledio, prvi resital na novom instrumentu održao je jedan od najcenjenijih pijanista današnjice Kiril Gerštajn, kome je ovo bilo prvo gostovanje u Beogradu.

Uz pomoć Stenvej medija tima, Filharmonija je omogućila da klavir sam odsvira odnosno reprodukuje Tasovčevo izvođenje finalnog stava Šubetove sonate, i tako odala najdublju počast svom direktoru koji je preminuo pre godinu dana.

Foto:Marko Đoković/Beogradska filharmonija

Publika je pratila petominutnu interpretaciju i klavir čije su se dirke pomerale prema Tasovčevim prstima, uz osećaj prisustva njegovog jedinstvenog duha. Na ovaj način su bile prikazane impresivne mogućnosti najsavremenijeg koncertnog klavira koji je spoj vrhunske tehnologije i umetnosti.

U programu koji je usledio, prvi resital na novom instrumentu održao je jedan od najcenjenijih pijanista današnjice Kiril Gerštajn, kome je ovo bilo prvo gostovanje u Beogradu. Gerštajn je prikazao klasične mogućnosti ovog instrumenta vanserijskim izvođenjem Šubertove i Listove sonate. Besprekorna tehnika, energičnost, muzikalnost i maštovitost, ne samo da su kvaliteti koji ovog umetnika ubrajaju među najbolje na svetu, već ga čine idealnim izborom za prvi resital na instrumentu koji nosi potpis Ivana Tasovca.

Stenvej Spirior je klasični akustični klavir koji ima u sebi digitalni sistem, pa se preko ajpeda sa kojim je instrument povezan mogu reprodukovati arhivski snimci iz bogate Stenvej biblioteke, pokretanjem dirki, udaranjem čekića o žice, a zvuk je realna prezentacija sviranja uživo. Tako se veče završilo iz zvuke džeza, evergrina i arhivskih, živih izvođenja, najčuvenijih pijanista ikada.

Foto:Marko Đoković/Beogradska filharmonija

Tako je Filharmonija je ispunila Tasovčevu želju da bude prva u regionu koja će biti vlasnik čuda od instrumenta, kroz koji nastavlja viziju nekadašnjeg, voljenog, direktora.

Pored porodice Tasovac, među onima koji su sinoć još odali počast legendarnom direktoru bili su Maja Gojković, ministarka kulture i informisanja, političari Ivica Dačić i Čedomir Jovanović, princeza Jelisaveta Karađorđević i mnogi drugi.

Foto:Marko Đoković/Beogradska filharmonija

Već u petak, Beogradska filharmonija svečano otvara sezonu 2022/23 koncertom, takođe posvećenim Tasovcu, na Kolarcu. Na repertoaru su specijalna porudžbina kompozitoru Aleksandru Sedlaru, kao i srpska premijera kompozicije Isidore Žebeljan.

Bonus video: Šta je Beogradska filharmonija poručila Ivanu Tasovcu?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar