Sahrana Ivan Tasovac Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Ivan Tasovac, koji je preminuo 29. septembra u 55. godini, sahranjen je danas na Novom groblju, u Aleji zaslužnih građana uz prisustvo velikog broja prijatelja i poštovalaca.

Patrijarh srpski Porfirije oprostio se kraj odra od Tasovca rekavši da je „uvek smrt nezvani neprijatelj i iznenađenje“:

– Niko od ljudi smrt ne želi i svaki čovek živi kao da će biti baš on biti taj koji će uspeti smrt da izbegne. Osnovno pitanje za svakog čoveka jeste postoji li iza groba išta. Duboko verujem da je Ivan znao da postoji smisao ili punoća. I sve ono za čim je Ivan tragao, ja sam siguran da mu je sada postalo potpuno jasno. Ako je smrt u bilo čemu strašna, onda je to zato što je to događaj koji prekida iskustvo ljubavi… Dubinski znam da je Ivan potpuno bio utemeljen u Hristu kao smislu postojanja sveta. Neka mu gospod podari večni život i neka mu podari utehu. Neka Bog da večni pokoj Ivanu – kazao je patrijarh Porfirije, nakon čega je kovčeg položen u raku.

Prethodno je opelo Tasovcu u kapeli na Novom groblju, takođe služio patrijarh Porfirije.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Od direktora Beogradske filharmonije i nekadašnjeg ministra kulture na Novom groblju oprostili su se članovi porodice, prijatelji i kolege.

Aja Jung Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Među njima su bili reditelji Jagoš Marković i Milutin Petrović, Dragan Bjelogrlić, Aja Jung, Srđan Šaper, Ružica Đinđić, upravnik Ateljea 212 Novica Antić, Vladislav Bajac, Nebojša Krstić, direktor RTS-a Dragan Bujošević, Zoran Babić, Ksenija Vučić…

Jagoš Marković Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Tu su, takođe, bili i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je došao na Novo groblje, kraj kapele kako bi izjavio saučešće porodici, potom prvi čovek Skupštine Srbije Ivica Dačić, kao i zamenik gradonačelnika Goran Vesić i lider LDP-a Čedomir Jovanović.

Došla je i ministarka kulture Maja Gojković da izjavi saučešće porodici, kao i gradski sekretar za kulturu Ivan Karl, ali i Olivera Zekić, Bratislav Gašić, Andreja Mladenović…

Patrijarh Porfirije Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Ivan Tasovac preminuo je iznenada u svom domu u Beogradu 29. septembra. Hitna pomoć je stigla na lice mesta i bezuspešno pokušavala da ga reanimira. Imao je 55 godina.
Tasovac je bio direktor Beogradske filharmonije od 2001. do 2013. godine.

Početkom 2014. na konkursu za novog direktora jednoglasno je izabran kao najbolji kandidat za ovu poziciju.

Nakon što je obavljao funkciju ministra kulture i informisanja u periodu od 2013. do avgusta 2016. godine, Vlada Srbije ponovo je imenovala Tasovca za direktora Beogradske filharmonije 24. januara 2017.

Bonus video: Filharmoničari se koncertom oprostili od Ivana Tasovca

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar