Kiril Serebrenikov Foto:EPA-EFE/SERGEI CHIRIKOV

Ruskom reditelju Kirilu Serebrenikovu, čiji će se novi film takmičiti za Zlatnu palmu na ovogodišnjem Međunarodnom festivalu u Kanu, zabranjeno je napuštanje ruske teritorije i zbog toga neće moći da prisustvuje čuvenom festivalu, izjavio je Frans presu njegov advokat.

„Kiril (Serebrenikov) ne može da napusti Rusiju“, rekao je advokat Dmitrij Haritanov dodavši da će zabrana putovanja trajati do 2023..

Reditelj (51) je osuđen u junu 2020. na tri godine uslovnog zatvora i novčanu kaznu u aferi pronevere državnog novca.

Serebrenikov odbacuje optužbe kao apsurdne, a mnogi u Rusiji smatraju da je to kazna zbog njegovih stavova protiv vlasti. Njegove produkcije od drame do opera i filmova ismevale su zvanične laži, korupciju i rastući konzervativizam.

Reditelj je proveo gotovo dve godine u kućnom pritvoru od avgusta 2017. do aprila 2019, a nekoliko njegovih saradnika više meseci je u zatvoru.

Njegov film „Petrov ima grip“ uvršten je u trku za Zlatnu palmu Kanskog festivala (6-17. jul) i prikazuje jedan dan u životu strip umetnika Petrova i njegove porodice u postsovjetskoj Rusiji.

Reč je o adaptaciji romana Alekseja Salnikova iz 2018.

Pošto boluje od gripa, drug Igor ga odvodi u dugu šetnju, tokom koje Petrov stalno leluja između stvarnosti i mašte.

– Kirilov poslednji film, „Leto“, koji smo prikazali u Kanu 2018. bio je o ruskom rokenrolu, ali ovo je nešto sasvim drugačije; dokaz njegovog velikog talenta i kreativnosti – ocenio je selektor Kana Tjeri Fremo na konferenciji za medije gde je najavio zvanični program.

On je tom prilikom rekao da još uvek ne zna da li će Serebrenikov doći u Kan, a i ako dođe, da li će moći da se vrati u Rusiju.
– Pravimo manevre iza kulisa, sa ambasadama i vladama – priznao je.

Kiril nije prisustvovao ni projekciji filma „Leto“ u Kanu. Tada je bio u kućnom pritvoru, film je montirao u svom stanu i odatle ga poslao na festival.
Na Kroazeti je boravio 2016. kada je u pratećem programu „Izvestan pogled“ predstavio film „(M)učenik“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar