Kiril Serebrenikov Foto:EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Čuveni ruski pozorišni i filmski reditelj Kiril Serebrenikov napušta upravu moskovskog pozorišta Gogolj pošto mu lokalne vlasti nisu produžile ugovor.

Odlazak Serebrenikova, pod čijom je upravom pozorište Gogolj postalo važno mesto savremenog ruskog stvaralaštva, dolazi osam meseci posle njegove presude u slučaju pronevere novca.

Čuveni reditelj je krajem juna prošle godine osuđen uslovno na tri godine zatvora zbog pronevere 129 miliona rubalja (1,6 miliona evra) državnih sredstava datih za finansiranje jednog pozorišnog projekta.

Serebrenikov je tada odbacio optužbe kao apsurdne, a mnogi u Rusiji smatraju da je to kazna zbog njegovih stavova protiv vlasti.

Reditelj se nikad nije javno suprotstavio predsedniku Vladimiru Putinu. Medjutim, često je kritikovao pristike na umetnike, dok su teme njegovih dela pretežno korupcija, politika, religija i seksualnost, što nailazi na osudu i negodovanje vlasti i dela pravoslavnih vernika.

„Centar Gogolj, kao pozorište i kao ideja, nastaviće dalje“, naveo je umetnik na Instagramu i objavio fotografiju pisma gradskih vlasti u kojem se navodi da njegov ugovor ističe 25. februara i da neće biti obnovljen.

Serebrenjikov (51) bio je umetnički direktor pozorišta Gogolj od 2014. godine.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar