Foto: Roger-Viollet / Roger Viollet / Profimedia

Povodom nedavnog odlaska jednog od najznačajnijih francuskih glumaca, Žan-Pola Belmonda, Francuski institut u Srbiji i Jugoslovenska kinoteka organizuju smotru od 12 filmova koji će biti prikazani od 21. do 27. oktobra 2021. godine u Jugoslovenskoj kinoteci.

Otvaranje smotre, koja je organizovana u okviru ciklusa „Velikani svetskog filma“, zakazano je za 21. oktobar u 20 časova u Jugoslovenskoj kinoteci u Uzun Mirkovoj ulici. Publiku će tom prilikom pozdraviti Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteke i Stanislas Pjere, savetnik za kulturu i saradnju Francuske ambasade i direktor Francuskog instituta u Srbiji, nakon čega će Aleksandar Erdeljanović, direktor Arhiva Jugoslovenske kinoteke održati kratko predavanje o životu i karijeri velikog francuskog glumca.

Foto:Promo/Francuski Institut

Smotru će otvoriti remek-delo Novog talasa – „Do poslednjeg daha“ Žan-Lika Godara u kojem Žan-Pol Belmondo tumači glavnu ulogu. To je ujedno i film kojim započinje njegova vrtoglava karijera.

Tokom svog bavljenja glumom Žan-Pol Belmondo snimio je više od stotinu filmova i igrao u preko četrdeset pozorišnih predstava. Sarađivao je sa najznačajnijim rediteljima poput Žan-Pjer Melvila, Luja Mala, Žorža Lotnera, Alena Rena, Žan-Lik Godara… Ostaće upamćen kao najznačajniji glumac francuskog mejnstrim filma svoje epohe.

Bonus video: Oštećeno Benksijevo delo prodato na aukciji za 25,4 miliona dolara

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar