Svetska premijera filma „Kelti“
Scena iz filma "Kelti". Foto: Filmski centar Srbije/Promo

Debitantski igrani film rediteljke Milice Tomović ”Kelti” uvršten je u program Panorama predstojećeg Berlinskog filmskog festivala, koji će ove godine biti održan u onlajn formatu.

To će istovremeno biti svetska premijera ostvarenja u kom uloge tumače Dubravka Kovjanić, Stefan Trifunović, Nikola Rakočević, Milica Grujičić, Jelena Đokić, Slaven Došlo, Nada Šargin, Jovana Gavrilović, Olga Odanović, Jovan Belobrković.

Milica Tomović. Foto: Irena Canić/Filmski centar Srbije/Promo
Milica Tomović. Foto: Irena Canić/Filmski centar Srbije/Promo

– „Kelti“ su porodična drama sa elementima komedije, pisana sa željom da se stvori zabavan, lud, nostalgičan i emotivan film za koji će publika poželeti da se nikada ne završi. To je film o nestanku jedne zemlje i gubitku identiteta koji su prikazani kroz tri različite generacije unutar jedne porodice i njihove svakodnevne rutine – kaže rediteljka o svom prvencu i dodaje

– Zamisao je bila da se se istovremeno pozabavim i svojim detinjstvom i svojim životom odrasle osobe i da, pružajući tačku gledišta osmogodišnjakinje na taj period, sebi obezbedim priliku da, sada kada sam i sama u tim njihovim godinama, u potpunosti razumem ono kroz šta su moji roditelji prolazili tada

„Kelti“ Foto: Filmski centar Srbije/Promo

Milica Tomović je režirala segment „Diplomiranje“ u sklopu omnibusa „Oktobar“ (2011), kao i neke od epizoda serije „Jutro će promeniti sve”. Autorka je nagrađivanog kratkog igranog filma „Tranzicija“ (2016).

Scenario za „Kelte“ napisale su Milica Tomović i Tanja Šljivar. Producent filma je Vladimir Vasiljević, a izvršna producentkinja Jelena Radenković. Pomoćnica režije je Maša Nešković, direktor fotografije Dalibor Tonković. Film je montirala Jelena Maksimović, a za dizajn zvuka se postarao Jakov Munižaba. Scenografkinja je Marija Mitrić, kostimografkinja Maja Mirković dok je za šminku i masku zadužena Marija Kovačević Jovanović.

Međunarodni filmski festival u Berlinu, umesto u februaru, ove godine će biti održan od 1. do 5. marta u onlajn formatu i u dve faze. Onlajn takmičenje i dodela nagrada biće u martu, dok će projekcije otvorene za publiku biti organizovane u junu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar