Foto: EPA-EFE/NINA PROMMER

Dvostruka dobitnica Oskara, australijska glumica Kejt Blančet dobiće počasnog Cezara za životno delo na 47. ceremoniji dodele nagrada francuske Akademije filmske umetnosti 25. januara naredne godine, saopštili su organizatori.

Glumica i producentkinja koja je osvojila dva Oskara 2005. i 2014. za uloge u filmovima „Avijatičar“ Martina Skorsezea i „Tužna Džasmin“ Vudija Alena, dobiće francusku nacionalnu filmsku nagradu za celokupnu karijeru i za „apsolutno izuzetnu“ ličnost, naveli su organizatori ceremonije Cezar, francuska Televizija Kanal plus i Akademija za dodelu Cezara.

Kejt Blančet (52) je umetnica sa više talenata koja radi na filmu, na televiziji i u teatru, navela je Akademija u saopštenju.

U dodeljivanju nagrade takođe se uzima u obzir njeno angažovanje van filma, za prava žena i za ekologiju, a angažovana je u borbi žena protiv seksualnog nasilja u svetu filma, posebno od afere Harvija Vajnstajna.

Kejt Blančet je takođe ambasadorka dobre volje Visokog komesarijata UN za izbeglice i nagrađena je priznanjem Kristal Svetskog ekonomskog foruma u Davosu za svoj rad i svoju posvećenost.

Cezar je francuska nacionalna filmska nagrada, ustanovljena 1975. godine i smatra se francuskim Oskarom. Nominacije određuje francuska Akademija filmske umetnosti, a u konkurenciji za nagradu su filmovi prikazani tokom prethodne godine.

Bonus video:

Roberto Benjini, život je lep

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar