Foto: Promo

Kulturni centar Srbije u Parizu i beogradska Galerija Novembar predstavili su francuskoj publici izložbu pod nazivom „Shady Laguna“, sa najnovijim radovima umetničkog tandema Marije Avramović i Sema Tvajdejla.

Izložba je organizovana u okviru projekta Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Kulturnog centra Srbije u Parizu i Galerije Novembar, sa ciljem podrške mladim umetnicima iz Srbije. Na njoj su izloženi akvareli Marije Avramović kao i zajednički digitalni radovi sa Tvajdejlom:

PROČITAJTE JOŠ

„Izložba “Shady Laguna” pravo je osveženje za Srpski kulturni centar u Parizu. Umetnički duo čine predstavnici savremene umetničke scene Srbije i Velike Britanije, pa sama izložba na nov i autentičan način pristupa najstarijoj temi pejzaža i večnim temama koegzistencije vrsta u ekosistemu naše planete. Nalazimo se preko puta Centra za savremenu umetnost Žorž Pompidu u umetničkom kvartu Bobur koji je orijentisan uglavnom ka savremenim umetničkim praksama, pa su saradnje poput ove sa galerijom Novembar od velike važnosti za nas u cilju predstavljanja aktuelnih mladih umetnika i naše savremene scene francuskoj publici,” izjavila je direktorka Srpskog kulturnog centra u Parizu, Natalija Beljanski.

Foto: Promo

Umetnički tandem, poznat pod imenom Xenoangel, privukao je veliku pažnju tehnikama koje povezuju „veštačku inteligenciju, estetiku video igara, pop-kulturu i brojne motive od transformacije i tehno-animizma do kršenja narativa o ljudskoj izuzetnosti“, objašnjava kustoskinja Galerije Novembar Ana Simona Zelenović, akcentirajući veliki značaj izložbe za srpske umetnike i ustanove kulture:

Foto: Promo

“Rad na izložbi “Shady Laguna” Marije Avramović i Sema Tvajdejla u Parizu bilo je za galeriju Novembar novo iskustvo izlaganja pa samim tim i izazov. Ovakvo iskustvo značajno je za galeriju i nas kao kustoskinje, a za umetnike takodje u smislu umrežavanja i povećanja vidljivosti. Nadamo se da će izložba tokom svog trajanja od 21 aprila do 7 maja privući pažnju posetilaca zainteresovanih za savremenu umetnost i da će i galerija Novembar i Srpski kulturni centar tako biti prepoznati kao institucije koje promovišu savremeni umetnički izraz.”

Za Mariju i Sema, napominju organizatori, „opstanak je igra“, bez optimističnog ili pesimističnog predviđanja – Tu igru vodi radoznalost pri iznalaženju novih svetova, u kojima je uslov opstanka koegzistencija vrsta, gde se odvija ispitivanje i pomeranje granica sopstva, pa i moguće pomirenje s krajem civilizacije kakvu znamo.

Francuska, kao i srpska publika u Parizu, imaće priliku da posete izložbu „Shady Laguna“ do 7. maja.

BONUS VIDEO: Izložba Ervina Vurma u MSUB

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar